ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Ισμαήλ Κανταρέ

Εικόνα του άρθρου Πέθανε ο Ισμαήλ Κανταρέ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2024, 11:47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο διάσημος Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ πέθανε μετά τη διακομιδή του σε νοσοκομείο των Τιράνων, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκδότης του. Ήταν 88 ετών.

Ο Κανταρέ υπέστη έμφραγμα, σύμφωνα με το νοσοκομείο των Τιράνων. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «χωρίς ζωτικές ενδείξεις», οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά «κατέληξε περίπου στις 06:40 GMT» (8:40 τοπική ώρα), όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο

Ο Κανταρέ έγινε διεθνώς γνωστός μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματός του «Ο στρατηγός της νεκρής στρατιάς» το 1963, όταν η Αλβανία κυβερνιόταν ακόμη από την κομμουνιστική κυβέρνηση του εκλιπόντος δικτάτορα Ενβέρ Χότζα.

Ο Καντάρε διέφυγε από την Αλβανία στη Γαλλία το φθινόπωρο του 1990, λίγους μήνες πριν από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος μετά από φοιτητικές διαδηλώσεις τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Ζούσε στο Παρίσι και είχε πρόσφατα επιστρέψει στα Τίρανα.

Πέρυσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν του απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην αλβανική πρωτεύουσα. Προηγουμένως η Γαλλία τον είχε καταστήσει επίσης ξένο συνεργάτη της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και Διοικητή της Λεγεώνας της Τιμής.

Ο Κανταρέ έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία για το έργο του, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 80 μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, σενάρια, ποίηση, δοκίμια και συλλογές διηγημάτων μεταφρασμένα σε 45 γλώσσες.

Φωτογραφία: Albanian Institute New York/Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3