ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση: «Το Δεσποτάτο της λίμνης» της Φωτεινής Παπαδημητρίου

Εικόνα του άρθρου Παρουσίαση: «Το Δεσποτάτο της λίμνης» της Φωτεινής Παπαδημητρίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2022, 01:18
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ιστορικό μυθιστόρημα της Φωτεινής Παπαδημητρίου «Το Δεσποτάτο της λίμνης» (εκδόσεις Πηγή) παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στις 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Ομιλητές: Σπύρος Γόγολος, φιλόλογος-συγγραφέας, Άννα Μπουκουβάλα, Δρ φιλοσοφίας, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και Γιώργος Παππάς, γιατρός, συγγραφέας.

Η υπόθεση: Ιωάννινα, 1795. Ο Κοσμάς Μπαλάνος αναγνωρίζει στα θεμέλια του νέου σαραγιού του Αλή πασά τον χαμένο τάφο του Σέρβου δεσπότη του Δεσποτάτου των Ιωαννίνων, Θωμά Πρελιούμποβιτς. Έτσι ξεκινά ένα νοητικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, τότε που ο Θωμάς Πρελιούμποβιτς δυνάστευε τους ντόπιους ευγενείς με βαρύτατες φορολογίες και σκληρά βασανιστήρια σε όσους του εναντιώνονταν.

Ο έρωτας του Στέφανου Γλυκή, γόνου της κωνσταντινουπολίτικης οικογένειας των Γλυκήδων, για τη φτωχή Παρασκευή, κόρη εργάτη στα κτήματα των Φιλανθρωπηνών, τον οδηγεί σε ένα ταξίδι ζωής με σταθμούς (σε πρώτη φάση) τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη και το Μυστρά…

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που «ταξιδεύει» τον αναγνώστη στον υστεροβυζαντινό κόσμο, με επίκεντρο την περιπέτεια ζωής ενός ερωτευμένου νεαρού ευγενή, αλλά και το χρονικό της ίδιας της πόλης των Ιωαννίνων από το 1372 ως την τουρκική κατάκτηση του 1430.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back