dodoni back
ΒΙΒΛΙΟ

22 βιβλία για το ‘22

Εικόνα του άρθρου 22 βιβλία για το ‘22
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2022, 19:51
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η χρονιά φεύγει και το Βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης», μαζί με τον Τύπο Ιωαννίνων, κάνουν αυτό που τους αρέσει πολύ, αυτές τις μέρες: προτείνουν βιβλία από διάφορους «τομείς». Βιβλία που τους άρεσαν, από τη χρονιά που πέρασε και που ίσως, αξίζουν την προσοχή σας.

Επτά δοκίμια, δέκα λογοτεχνίες και πέντε παιδικά. Ανάμεσά τους, συγγραφείς από τα Γιάννενα, όχι «χαριστικά» ή τοπικιστικά, αλλά γιατί τα βιβλία τους όντως ήταν από τις σημαντικές εκδοτικές προσπάθειες, φέτος.

Όλα τα βιβλία, μπορείτε να τα βρείτε στο mybook.gr


Δοκίμια

Άρης Χατζηστεφάνου-Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση (Τόπος)

Πώς «ξεπλένονται» τα εγκλήματα εταιρειών και ολόκληρων κρατών με τεχνικές όπως το whitewashing, το green-washing και το pinkwashing; Μπορούν τα μέσα ενημέρωσης να καθοδηγήσουν τον αναγνώστη αλλάζοντας τη σύνταξη μιας πρότασης ή να αλλοιώσουν μια δημοσκόπηση μεταβάλλοντας απλώς τη σειρά των ερωτήσεων; Ο Άρης Χατζηστεφάνου (κατά)γράφει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαβάζουμε τις ειδήσεις, σε ένα συναρπαστικό οδηγό με προφανή, αλλά και μυστικά.

Δημήτρης Τζιόβας-Η Ελλάδα από τη χούντα στην κρίση (Gutenberg)

Χωρίς να φιλοδοξεί να είναι μια πλήρης μελέτη της ελληνικής κουλτούρας «από τη χούντα στην κρίση», το βιβλίο συνιστά ένα είδος πολιτισμικής ιστορίας και επιδιώκει να παρουσιάσει μια πιο πολύπλευρη εικόνα της περιόδου ούτως ώστε να αναδειχθεί η πολυτασικότητά της. Συζητά μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως η αρχαιότητα, η θρησκεία, η γλώσσα, η λογοτεχνία, τα μέσα ενημέρωσης, ο κινηματογράφος, η νεολαία, το φύλο και η σεξουαλικότητα, και εξετάζει κρίσιμα ζητήματα στην προσπάθεια χαρτογράφησης του ελληνικού πολιτισμικού γίγνεσθαι τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Τζωρτζ Στάινερ- Ένα μακρύ Σάββατο (Δώμα)

Ο Τζωρτζ Στάινερ, ο μεγάλος γαλλοαμερικάνος συγγραφέας, κριτικός και δοκιμιογράφος, μιλάει, λίγο πριν το θάνατό του, στην δημοσιογράφο Λωρ Αντλέρ. Συναισθηματικός, διαυγής και χωρίς κανένα φόβο πια, ο Τζωρτζ Στάινερ μιλά για τη ζωή του, από τα παιδικά του χρόνια στο Παρίσι, την εξορία και τις σπουδές στην Αμερική, μέχρι τη μετακόμισή του στο Πρίνστον και κατόπιν την επιστροφή του στην Ευρώπη. Ο Στάινερ δίνει απαντήσεις, ενώ δεν παύει να θέτει ερωτήματα, συχνά προκλητικά, για το «μακρύ Σάββατο» της ανθρώπινης ύπαρξης, την ατέρμονη προσμονή, τον τρόμο της ματαιότητας και την αβέβαιη λύτρωση.

Catherine Nixey-Η εποχή του λυκόφωτος: Η καταστροφή του κλασικού κόσμου από τον χριστιανισμό (Αλεξάνδρεια)

Η Κατρίν Νίξι φτιάχνει έναν εικονοκλαστικό οδηγό, που αμφισβητεί πολλές ιδέες και προβεβλημένες θεωρίες για τον πρώιμο χριστιανισμό, τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώθηκε και κατά πόσο (και πώς) συνδέθηκε με «καλά καγαθά» χαρακτηριστικά. «Βιβλίο της χρονιάς» το 2018 για μια σειρά έντυπα, στις ΗΠΑ.

Δημήτρης Δημητρόπουλος-Λόγος γυναικών; Δέκα στιγμιότυπα από την ιστορία της ελληνικής επανάστασης (Αντίποδες)

Δέκα γυναίκες ανάμεσα στο 1822 και στο 1827 απευθύνονται σε μία διοικητική αρχή της αναδυόμενης επαναστατικής εξουσίας. Δέκα ιστορίες από τα χρόνια της ελληνικής Επανάστασης: ιστορίες πολέμου, ιστορίες αδικίας, ιστορίες έμφυλων και κοινωνικών σχέσεων. Ιστορίες που φωτίζουν την καθημερινότητα ενός κόσμου που αλλάζει και την ίδια στιγμή μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στους αόρατους πρωταγωνιστές του: τις ανώνυμες γυναίκες του ελληνικού 19ου αιώνα. Μέσα από τη φωνή τους, τα παράπονά τους, την ίδια τη λογική της διατύπωσης ενός γραπτού αιτήματος, αναδύεται η συγκλονιστική μετάβαση στην επικράτεια του πολίτη. Του ανθρώπου που αναγνωρίζει τη νέα εξουσία και την ίδια στιγμή νιώθει το δικαίωμα να απευθυνθεί σε αυτήν.

 Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία: Πτυχές μιας οδυνηρής εμπειρίας (Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας)

Το βιβλίο συντονίζεται με τις σύγχρονες ιστοριογραφικές τάσεις με θέμα τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στρέφεται σε δύο κύριες κατευθύνσεις: στην ανασύνθεση του οδυνηρού βιώματος των ελληνικών στρατευμάτων και στις προκλήσεις περίθαλψης, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης που αντιμετώπισαν οι παλαίμαχοι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Στο πλαίσιο αυτό οι συγγραφείς του τόμου, στην πλειονότητά τους νέοι επιστήμονες, επιχειρούν να αναδείξουν διαφορετικές και ανεξερεύνητες πτυχές της συνολικής εμπειρίας του πολέμου. Τα κείμενα αντλούν υλικό από ένα ευρύ φάσμα πρωτογενών πηγών -μεταξύ άλλων τεκμήρια αυτοβιογραφικού χαρακτήρα (ημερολόγια, επιστολές, χειρόγραφα, μαρτυρίες κλπ.), ελληνικά και ξένα αρχεία, καθώς και από τον Τύπο της εποχής.

 Γιώργος Παππάς-Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες (Διόπτρα)

Ένα ημερολόγιο που κράτησε συντροφιά και ενημέρωσε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μια ματιά στους φόβους, τις ελπίδες, τα συναισθήματά μας, στον τρόπο που καλούμαστε να προσαρμοστούμε στις μεγάλες προκλήσεις της ζωής και μια εκλαϊκευμένη προσέγγιση πολλών ζητημάτων ιατρικής και δημόσιας υγείας, από έναν ειδικό.


Λογοτεχνία

Κόρμακ μακ Κάρθι-Ο επιβάτης (Gutenberg)

H κυκλοφορία της χρονιάς: η ιστορία του Μπόμπι Γουέστερν, ενός ιδιοφυούς φυσικού πού εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα κι έγινε δύτης διάσωσης. Τον στοιχειώνει διαρκώς η εικόνα του πεθαμένου πατέρα του (μέλους της ομάδας πού εφηύρε την ατομική βόμβα), ενώ μεγάλη οδύνη τού προκαλεί και η σκέψη της αδελφής του Αλίσια. Όταν βουτά για να εντοπίσει ένα αεροπλάνο πού έπεσε στη θάλασσα και τούς δέκα επιβάτες του, βρίσκει μόνο εννιά. Από κει κι έπειτα περίεργα πράγματα αρχίζουν να του συμβαίνουν: φίλοι του εξαφανίζονται, τον παρακολουθεί το FBI, μπλοκάρεται ο τραπεζικός του λογαριασμός

Teju Cole- Ανοχύρωτη πόλη (Πλήθος)

Ο Τζούλιους, ένας νεαρός ψυχίατρος από τη Νιγηρία, περιπλανιέται άσκοπα στους δρόμους του Μανχάταν πέντε χρόνια μετά την 9/11. Οι περίπατοι στην πόλη τον αποσυμπιέζουν από το ασφυκτικά ρυθμισμένο επαγγελματικό περιβάλλον του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και του επιτρέπουν να αναλογιστεί τις σχέσεις του, τον πρόσφατο χωρισμό με τη σύντροφό του, το παρελθόν του στο Λάγκος, το παρόν του στη Νέα Υόρκη.

Annie Ernaux-Τα χρόνια (Μεταίχμιο)

Η βραβευμένη και πολυσυζητημένη Ανί Ερνό, αυτοβιογραφείται:, από τα πρώτα χρόνια μετά τον Πόλεμο, μέχρι και σήμερα. Βιβλία, τραγούδια, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαφημίσεις και πρωτοσέλιδα δεκαετιών, σε αντίστιξη με προσωπικές συγκρούσεις και σημειώσεις. Τοπική διάλεκτος, λέξεις των καιρών, σλόγκαν, μάρκες και ονόματα για τα αντικείμενα που διαρκώς πληθαίνουν, εδώ αποκτούν φωνή. Ένα νέο είδος αυτοβιογραφίας ξεπροβάλλει, υποκειμενικό κι απρόσωπο, ιδιωτικό και συλλογικό ταυτόχρονα.

Giorgio Bassani-Το μυθιστόρημα της Φεράρας (Α-Β τόμος, Gutenberg)

Τα έξι μέρη του «Μυθιστορήματος της Φεράρας» - ένα από αυτά είναι «Ο κήπος των Φίντζι-Κοντίνι» - περικλείουν διαφορετικές ιστορίες για την ευημερία αλλά και τα πάθη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, στο πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα. Το ζοφερό κλίμα του αναδυόμενου ναζισμού κυριαρχεί στο αριστούργημα αυτό της ιταλικής λογοτεχνίας, για πρώτη φορά ολόκληρο στα ελληνικά.

Derek Raymond-Πέθανε με τα μάτια ανοιχτά (Έρμα)

Δυτικό Λονδίνο, 1984. Δεύτερη τετραετία της Μάργκαρετ Θάτσερ, και οι πολιτικές της λιτότητας οδηγούν στην εξαθλίωση ολοένα και περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Η βία, η εγκληματικότητα και ο ρατσισμός αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Ένας μεσήλικας αλκοολικός και αποτυχημένος συγγραφέας βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στην άκρη ενός δρόμου. Αιτία θανάτου: εξαιρετικά βίαιος ομαδικός ξυλοδαρμός. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο αρχιφύλακας του Τμήματος Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων. Ποιος ήταν ο νεκρός; Ποιοι προκάλεσαν τον θάνατό του; Με ποιον τρόπο και γιατί;

Γιάννης Πάσχος-Το χρονικό ενός δυσλεκτικού (Περισπωμένη)

Ο Γιάννης Πάσχος αυτοβιογραφείται με απολαυστικό τρόπο και διηγείται μια ιστορία που αποκαλύφθηκε μόλις στα… 45 του χρόνια.

Φωτεινή Παπαδημητρίου-Το δεσποτάτο της λίμνης (Πηγή)

Η Φωτεινή Παπαδημητρίου δημιουργεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που ξεναγεί τον αναγνώστη στον υστεροβυζαντινό κόσμο, με επίκεντρο την περιπέτεια ζωής ενός ερωτευμένου νεαρού ευγενή, αλλά και το χρονικό της ίδιας της πόλης των Ιωαννίνων από το 1372 ως την τουρκική κατάκτηση του 1430

Ιωάννα Καρυστιάνη-Ψιλά γράμματα (Καστανιώτη)

Δύο ήρωες-αντιήρωες και μια μυθιστορηματική διήγηση που ξεκινάει από τη δεκαετία του ’50 και φτάνει μέχρι σήμερα, ταξιδεύοντας στην Ελλάδα. Και μια ιστορία που ξεκινάει με έναν πατέρα που κάνει μια από τις τελευταίες του ερωτήσεις, στον γιό του.

Hermann Broch-Οι υπνοβάτες (Έρμα)

Τα μυθιστορήματα 1888. Πάσενοβ ή Ο ρομαντισμός, Ες ή Η αναρχία και Χουγκενάου ή Ο πραγματισμός (πρόκειται περί τριλογίας) επικεντρώνονται αντίστοιχα σε τρεις ήρωες τυπικούς εκπροσώπους της τάξης τους, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την κρίση των αξιών της εποχής τους. Γύρω τους στροβιλίζεται μια πλειάδα χαρακτήρων που καλύπτουν σχεδόν όλο το ψηφιδωτό της κεντροευρωπαϊκής κοινωνίας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την εποχή της διαβολικής σαγήνης του ολοκληρωτισμού.

Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ-Έρωτας και εξορία (Δώμα)

Σε μεγάλη ηλικία, λίγο πριν βραβευτεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ αρχίζει να γράφει την ιστορία της ζωής του, από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην Πολωνία μέχρι και την οριστική εγκατάστασή του στην Αμερική.


Παιδικά

Σάντρα Ντίκμαν-Το μαγικό φτερό (Ψυχογιός)

Ο Μικρός Αρκούδος έχει ένα μεγάλο μυστικό: μέσα του δε νιώθει καθόλου αρκούδος. Μια νύχτα, ένα θαυμαστό Πουλί της Φωτιάς προσγειώνεται μπροστά του και αφήνει στην πατούσα του Αρκούδου ένα μαγικό φτερό. Θα μπορούσε αυτό να τον βοηθήσει να ανακαλύψει ποιος είναι πραγματικά…

Fan Brothers-Η Λίζι και το σύννεφο (Μεταίχμιο)

Ο Μάιλο μπορεί να μην είναι κανένα ξεχωριστό σύννεφο με ιδιαίτερο σχήμα, είναι όμως το σύννεφο που διαλέγει η Λίζι για να το πάρει σπίτι μαζί της. Δεν είναι πολύ μεγάλος. Δεν είναι πολύ φανταχτερός. Είναι ακριβώς όπως πρέπει.

Άννα Γουώκερ-Γεια σου, Τζίμι! (Μικρή Σελήνη)

Ένα μικρό αγόρι που προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον πατέρα του, ένας πατέρας συνέχεια σκεπτικός και αμίλητος κι ένας παπαγάλος, ο Τζίμι, που θα φέρει τα πάνω-κάτω στις ζωές τους.

Μπερτράν Σαντινί-Μια ασυνήθιστη γιορτή (Οξύ)

Ο εφτάχρονος Αρθούρος, ορφανός από μάνα και πατέρα και απομονωμένος σ’ ένα επιβλητικό κάστρο, βασανίζεται από ερωτήματα για τον κόσμο, τον θάνατο και τη ζωή. Κι αφού κανείς ζωντανός δεν μπορεί να τα απαντήσει, του έρχεται ξάφνου μια ασυνήθιστη ιδέα: να καλέσει για δείπνο τη νύχτα των Χριστουγέννων μια παρέα από… νεκρούς!

Θεοδώρα Κατσίφη-Το μπλε αδιάβροχο (Ηλίβατον)

Η μικρή Βασιλού θέλει πολύ ένα αδιάβροχο. Ένα μπλε αδιάβροχο! Να το φορά με τις κόκκινες γαλότσες της και να βγαίνει βόλτα στη βροχή. Οι γονείς της, της το αγοράζουν κι εκείνη, ενθουσιασμένη, δεν βλέπει την ώρα να βρέξει. Αλλά δεν βρέχει. Πότε θα βρέξει; ρωτά συνέχεια με ανυπομονησία. Κανείς δεν ξέρει να της πει. Όλοι της λένε να περιμένει. Η Βασιλού όμως δεν μπορεί να περιμένει…



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3