Oikonomou pisoi
ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση βιβλίου του Γ. Πρελορέντζου

Εικόνα του άρθρου Παρουσίαση βιβλίου του Γ. Πρελορέντζου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2016, 17:04
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tο βιβλίο του καθηγητή νεότερης και σύγχρονης φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννη Πρελορέντζου «Φιλοσοφία και λογοτεχνία στη Γαλλία 1930-1960» παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 20:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Καρυώτης, αναπληρωτής καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Ευτύχης Πυροβολάκης, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήημιο, και ο συγγραφέας.

Σημειωτέον ότι, με απόφαση του πρωθυπουργού της Γαλλικής Δημοκρατίας, την 1η Ιανουαρίου 2015, απονεμήθηκε στον καθηγητή Γιάννη Πρελορέντζο ο τίτλος του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα Chevalier Dans l’ Ordre des Palmes académiques για την προσφορά του στον γαλλικό πολιτισμό.

Για τη συγκεκριμένη έκδοση, ο συγγραφέας σημειώνει τα εξής: «Τι ώθησε τους περισσότερους και σπουδαιότερους φιλοσόφους στη Γαλλία, κατά τη φιλοσοφική στιγμή του υπαρξισμού, να δημιουργήσουν το έργο τους σε διαρκή και ζωτική γι’ αυτούς αναμέτρηση με τη μη φιλοσοφία , κυρίως με τη λογοτεχνία και τις τέχνες, αλλά και με τις επιστήμες, την πολιτική κ.λπ.; Ο Σαρτρ, o Καμύ, o Γκαμπριέλ Μαρσέλ, o Ζαν Βαλ και αρκετοί άλλοι παρήγαγαν οι ίδιοι σημαντικό συγγραφικό έργο -στο πεδίο της πεζογραφίας, του θεάτρου ή της ποίησης -, παράλληλα με το καθαυτό φιλοσοφικό τους έργο. Είναι άλλωστε αδύνατο να κατανοήσουμε σε βάθος τη φιλοσοφική σκέψη άλλων, όπως του Μωρίς Μερλώ-Ποντύ, του Βλαντιμίρ Γιανκελεβίτς, του Εμανυέλ Λεβινάς ή του Γκαστόν Μπασλάρ, αν δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη το στοχασμό τους για τη ζωγραφική, τη μουσική και τη λογοτεχνία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back