Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας»: Τα δεδομένα

Εικόνα του άρθρου Πάρκο «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας»: Τα δεδομένα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2022, 17:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To πάρκο «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας» είναι ένα εγχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου, που σηκώνει πολλή συζήτηση για το πώς πρέπει να είναι. Μια συζήτηση βέβαια που έχει αποφευχθεί, παρότι εδώ και ενάμιση χρόνο κατατεθεί πιο «ανοιχτές» και πιο πολυθεματικές προτάσεις για το πώς πρέπει να «οικοδομηθεί».

Στις 24 Μαΐου, στις 13:00, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου συνεδριάζει όχι διά ζώσης, αλλά με τηλεδιάσκεψη! Και ένα από τα θέματα της ατζέντας ημερήσιας διάταξης φέρει τον τίτλο «Ενημέρωση για σχετικά με το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας στα Γιάννενα». Προφανώς την ενημέρωση θα την κάνει ο ίδιος ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι εισηγητής για όλα τα θέματα.

Το πάρκο «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας» έχει αντιμετωπιστεί από την περιφερειακή αρχή Ηπείρου με τη στεγαστική του διάσταση απλώς, με τη λογική «να φτιάξουμε ένα κτίριο». Μια κτιριακή εγκατάσταση με διαδικτυακές υποδομές που θα στεγάσει εταιρίες λογισμικού, και δη τις θυγατρικές γερμανικές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στα Γιάννενα.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε στα τέλη του 2019, με παρότρυνση των πολυεθνικών εταιριών και με τη συμμετοχή στις συζητήσεις και του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου. Μετά από μια περίοδο ασαφούς σχεδιασμού και προγραμματισμού, άνοιξε η πόρτα του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., με την Περιφέρεια Ηπείρου να αναθέτει διάφορες μελέτες. Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2021, η παραχώρηση έκτασης 40 στρεμμάτων στο αγρόκτημα Πεδινής, απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ηπείρου για 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Τον Νοέμβριο του 2021, κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Γιάννενα, ήρθε και η δέσμευση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία του πάρκου αυτού.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες στα 25 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός όμως βρίσκεται υπό τροποποίηση, λόγω της αύξησης των τιμών στα υλικά, όπως είχε πει πριν από λίγο καιρό ο κ. Καχριμάνης. Συν τοις άλλοις, το έργο δεν θα χρηματοδοτηθεί 100% από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., κάτι που αναμενόταν ότι θα γίνει. Κι αυτό επειδή, βάσει της λογικής με την οποία προωθεί η περιφερειακή αρχή το όλο εγχείρημα, το πάρκο «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας» θα έχει έσοδα από τη μίσθωση χώρων στις ενδιαφερόμενες εταιρίες. Άρα το έργο δεν ανάγεται σε έργο κοινωνικής ωφέλειας, με το σύστημα των κρατικών ενισχύσεων να δηλώνει το παρών. Και το σύστημα των κρατικών ενισχύσεων θέτει το 50% ως ανώτατο ποσοστό επιχορήγησης.

Επιπλέον, ο κ. Καχριμάνης, σε κάποια από τις (παρεμπιπτόντως) τοποθετήσεις του, έχει αναφέρει ότι ο φορέας λειτουργίας θα είναι η «Ήπειρος Α.Ε.», ο (πολυθεματικός) αναπτυξιακός οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως έχει αναφέρει ότι «μέσα στο καλοκαίρι, θα είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε στον ‘αέρα’ τη διακήρυξη του έργου… αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες».

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες; Άγνωστο. Προφανώς είναι ένα από τα πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να ενημερώσει ο κ. Καχριμάνης το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου την ερχόμενη Τρίτη.

Την ίδια ώρα, «τρέχει» και ένα παράπλευρο πρότζεκτ: η δημιουργία data center, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε πει τον Νοέμβριο του 2021: «Ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο είναι και το σχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης να φέρουμε data center στα Γιάννενα. Γνωρίζετε ότι γίνονται πολλές επενδύσεις σε αυτούς τους χώρους αποθήκευσης δεδομένων που αποτελούν τις υποδομές του μέλλοντος. Τα Γιάννενα μπαίνουν, δεν θα πω αργά αλλά σταθερά, αλλά γρήγορα και δυναμικά, στον χάρτη της υψηλής τεχνολογίας».

Το data center προορίζεται να εγκατασταθεί στο πάρκο «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας». Στις 7 Απριλίου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε δαπάνη 37.000 ευρώ (με ΦΠΑ) για τεχνικό σύμβουλο που θα ωριμάσει το έργο της «ανάπτυξης και λειτουργίας data center». Στην απόφαση σημειώνεται ότι θα εξεταστεί και η δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου Σύμβασης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back