Εδώ και χρόνια, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Δήμου Ιωαννιτών και του υπουργείου Πολιτισμού βρίσκεται το πάρκο πολιτισμού στο Κάστρο Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της βορειανατολικής ακρόπολης Ασλάν πασά.
Διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και των οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή, αποκατάσταση του χαμάμ, αποκατάσταση της οθωμανικής βιβλιοθήκης, αποκατάσταση και ανάδειξη του τζαμιού Ασλάν πασά και του μεντρεσέ. Από τις παρεμβάσεις αυτές, μόνο η πρώτη έχει ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», ενώ το έργο στο χαμάμ συνεχίζεται ως «γέφυρα» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027».
Οι άλλες, σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο μελετών –στο τελικό στάδιό τους- με την προσδοκία ότι θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο της πολιτισμικής αυτής συνεργασίας Δήμου και υπουργείου, που έχει επικυρωθεί με μια προγραμματική σύμβαση, προέκυψε το 2022 και ένα νέο έργο το οποίο σχετίζεται με τη βελτίωση της προσβασιμότητας εντός της ακρόπολης Ασλάν πασά. Το έργο μπήκε στην ατζέντα, πριν από δύο χρόνια, όταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε αυτοψία στην ακρόπολη. Η μελέτη έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα, με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να την εγκρίνει λίγο αργότερα.
Παράλληλα, στις αρχές του 2023 εξασφαλίστηκε και επίσημα η χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, με τον Δήμο Ιωαννιτών να αναλαμβάνει τη δημοπράτηση και την υλοποίηση του έργου. Με αρκετή καθυστέρηση και με τα εκλογικά «διαλείμματα», η πρώην Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση των όρων δημοπράτησης του έργου στα τέλη του 2023. Ο διαγωνισμός με προϋπολογισμό τελικά 1,2 εκατ. ευρώ έγινε τον Φεβρουάριο, με την ανάδοχο εταιρία να δίνει έκπτωση 26%.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας πρόκειται να υπογράψουν αύριο τη σύμβαση του έργου, παρουσία και των τοπικών ΜΜΕ που έχουν προσκληθεί να παραστούν.
Το αντικείμενο του έργου είναι ο σχεδιασμός υπαίθριων διαδρομών στον περιβάλλοντα χώρο της ακρόπολης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, και δη των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων. Καταρχάς προβλέπεται η βελτίωση των υφιστάμενων διαδρομών, όπου κάτι τέτοιο είναι εφικτό, και η κατασκευή νέων διαδρομών σύνδεσης μεταξύ των μνημείων.
Θα υπάρξουν όμως και πιο βαριές υποδομές: ένα αναβατόριο ανοικτής πλατφόρμας για χρήση από ΑμεΑ, μετά την είσοδο της κεντρικής πύλης στην ακρόπολη για χρήση από ΑμεΑ, ένας ανελκυστήρας (εντός γυάλινου κουβουκλίου) στο βάθος της στοάς του μεντρεσέ που θα ενώνει τα δύο επίπεδα του κτιρίου και ένας ακόμη ανελκυστήρας που θα ανεβάζει στο επίπεδο του τζαμιού Ασλάν πασά.
Η υψομετρική διαφορά εντός της ακρόπολης από την κεντρική πύλη μέχρι την είσοδο του τζαμιού Ασλάν πασά είναι 12,5 μ. Υπάρχουν δηλαδή έντονες κλίσεις.
Το έργο της προσβασιμότητας στην ακρόπολη λοιπόν ετοιμάζεται να ξεκινήσει. Και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025, οπότε και «κλείνει» το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, δεν έχουν δοθεί ακόμα σαφείς απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τα βραχώδη πρανή του Κάστρου, και δη της βορειοανατολικής ακρόπολης. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει κλείσει από τον Μάρτιο μια λωρίδα κίνησης στον παραλίμνιο δρόμο λόγω «κινδύνου από πτώση βράχων»…