Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

"Πάρκο" ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Εικόνα του άρθρου "Πάρκο" ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2016, 14:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα μικρό "πάρκο" ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αποτελούν το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος της Περιφέρειας Ηπείρου (της Νομαρχίας, όπως συνεχίζουν να την αποκαλούν πολλοί Γιαννιώτες) από το ερχόμενο φθινόπωρο. Πέραν της εξοικονόμησης πόρων για τη θέρμανση-ψύξη, η Περιφέρεια επιδιώκει να αποτελέσει το καλό παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας αλλά και να αξιοποιήσει το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα και για τουριστικούς σκοπούς.
Η υλοποίηση του έργου λοιπόν με τίτλο "Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου Περιφέρειας Ηπείρου και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου πεζοδρομίων", με συνολικό προϋπολογισμό 959.511,72 ευρώ, χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας "Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013". Είναι από τις λίγες φορές που το εν λόγω διασυνοριακό πρόγραμμα δεν περιορίζεται σε άυλες δράσεις. Η δημοπρασία του έργου έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο με την ανάδοχο εταιρία (Α. & Γ. Λάμπρης Ο.Ε.) να δίνει έκπτωση 2%  - το ποσό σύμβασης ανέρχεται σε 940.321,49 ευρώ. Το έργο, μετά την παράταση που δόθηκε σήμερα από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Στο καθαρά ενεργειακό κομμάτι, οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης-ψύξης υψηλής απόδοσης, κλειστού κυκλώματος γήινων εναλλακτών, θερμομόνωσης στην περιοχή τύλιξης των ρολών στην εσωτερική τοιχοποιία και αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος. Με τη χρήση αυτών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα καλυφθούν οι ανάγκες σε θέρμανση και ψύξη των 10.675 τ.μ. της επιφάνειας του κτιρίου. Σήμερα, η θέρμανση του κτιρίου παράγεται από λέβητες πετρελαίου. Με τη λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι καυστήρες θα καταργηθούν. Ωστόσο,  το ξήλωμά τους δεν περιλαμβάνεται στην τρέχουσα εργολαβία. Όσο για το φωτοβολταϊκό σύστημα, αυτό θα καλύψει μέρος του ηλεκτρικού φορτίου για τον εξωτερικό φωτισμό του κτιρίου. Δεδομένου ότι το έργο έχει και "επιδεικτικό χαρακτήρα", όπως αναφέρεται στη μελέτη, στον περιβάλλοντα χώρο θα τοποθετηθούν και δύο ανεμογεννήτριες ενώ προβλέπεται ένα γυάλινο φρεάτιο για την ανάδειξη των γεωτρήσεων (πεδίο των γήινων εναλλακτών θερμότητας). Με τον τρόπο αυτόν, θα προβληθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους πολίτες. Προς την κατεύθυνση της προβολής, θα εγκατασταθεί μπροστά από την Περιφέρεια ενημερωτικό κέντρο για τις επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας του κτιρίου. Σε ειδικές οθόνες θα απεικονίζονται όλα τα στοιχεία, για παράδειγμα η συνολική καταναλισκόμενη ενέργεια του συστήματος ψύξης-θέρμανσης ανά ημέρα, εβδομάδα και μήνα.

ΑΝΤΙΟ... ΣΤΙΣ ΟΛΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ
Το άλλο, συμπληρωματικό κομμάτι του έργου αφορά την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Μετά από 50 σχεδόν χρόνια, οι μαρμάρινες πλάκες (σχεδόν αντίκες) στον έξω χώρο -θύματα των οποίων έχουν πέσει αρκετοί Γιαννιώτες τόσα χρόνια εξαιτίας της ολισθηρότητά τους- ξηλώθηκαν. Στη θέση τους θα τοποθετηθούν νέες αντιολισθητικές πλάκες. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την καλύτερη "χωροθέτηση" του πρασίνου (οι φοίνικες κοσμούν πια το δημαρχείο Ζίτσας). Στην πίσω πλευρά του κτιρίου, πέραν της διεύρυνσης του χώρου στάθμευσης για τα δίκυκλα, δημιουργείται νέος χώρος στάθμευσης για ποδήλατα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back