Μια απλή εξέταση αίματος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη της νόσου του Πάρκινσον, χρόνια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, ανέπτυξαν ερευνητές.
Ελπίζουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε ένα φθηνό, δακτυλοσκοπικό τεστ που θα παρέχει έγκαιρη διάγνωση και θα βοηθήσει στην εξεύρεση θεραπειών για την επιβράδυνση της νόσου.
Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πολλοί διαγιγνώσκονται έχοντας ήδη αναπτύξει συμπτώματα, όπως τρόμο, προβλήματα κίνησης και μνήμης, που προκαλούνται από το θάνατο των νευρικών κυττάρων στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση.
Δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε θεραπεία για την επιβράδυνση ή τη διακοπή της νόσου, αν και υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες του University College του Λονδίνου και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Γκέτινγκεν, στη Γερμανία, πήραν δείγματα αίματος από μια ομάδα ατόμων με Πάρκινσον και από μια άλλη χωρίς.
Εντόπισαν οκτώ σημαντικές πρωτεΐνες που είναι πιθανότερο να προβλέπουν ποιος θα αναπτύξει την πάθηση. Οι δείκτες αυτοί συνδέονταν άμεσα με τη φλεγμονή και την αποικοδόμηση των πρωτεϊνών και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπειών για το Πάρκινσον, δήλωσαν οι ερευνητές.
Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε το αίμα 72 ασθενών με κίνδυνο εγκεφαλικών διαταραχών όπως το Πάρκινσον για αυτούς τους οκτώ πρωτεϊνικούς δείκτες - και τους παρακολούθησε επί 10 χρόνια.
Χρησιμοποιώντας το εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης, προέβλεψαν ότι 16 θα εμφάνιζαν Πάρκινσον, σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και επτά χρόνια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Συνολικά, το τεστ προέβλεψε ότι το 79% θα εμφάνιζε τη νόσο. Παράλληλα οι ερευνητές εξακολουθούν να παρακολουθούν άλλους ασθενείς για να επιβεβαιώσουν την ακρίβειά του.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να δημιουργήσουν ένα απλούστερο τεστ, όπου μια σταγόνα αίματος σε μια κάρτα μπορεί να σταλεί στο εργαστήριο, για να δουν αν μπορεί να προβλέψει τη νόσο του Πάρκινσον ακόμη νωρίτερα.