Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να επιταχύνει τις έρευνες για θεραπεία.
Η διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον είναι δύσκολη, διότι προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένο τεστ για την πάθηση. Τα συμπτώματα ποικίλλουν και μοιάζουν με πολλές άλλες ασθένειες, πράγμα που σημαίνει ότι η πάθηση μπορεί συχνά να διαγνωστεί λανθασμένα.
Τώρα Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι βρήκαν έναν τρόπο να εντοπίζουν τη συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Lancet Neurology.
Η έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η μέθοδος, γνωστή ως δοκιμασία ενίσχυσης της α-συνουκλεΐνης (alphaSyn-SAA), μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία της νόσου Πάρκινσον.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο επιπολασμός της πάθησης έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια, με έως και 10 εκατομμύρια ανθρώπους να πάσχουν από τη νόσο.
Οι πρόσφατες διαγνώσεις σε ορισμένα άτομα υψηλού προφίλ, όπως η βουλευτής των ΗΠΑ Τζένιφερ Γουέξτον και ο Βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής Τζέρεμι Πάξμαν, έχουν συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης. Ο ηθοποιός Μάικλ Τζέι Φοξ κάνει εδώ και χρόνια εκστρατεία για την αύξηση της έρευνας για τη νόσο Πάρκινσον.
Ο καθηγητής Andrew Siderowf, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Ο εντοπισμός ενός αποτελεσματικού βιοδείκτη για την παθολογία της νόσου του Πάρκινσον θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πάθηση, καθιστώντας δυνητικά δυνατή την έγκαιρη διάγνωση των ατόμων, τον εντοπισμό των καλύτερων θεραπειών για διαφορετικά υποσύνολα ασθενών και την επιτάχυνση των κλινικών δοκιμών».
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.123 συμμετέχοντες, γεγονός που την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα για την αξιολόγηση της χρησιμότητας της τεχνικής alphaSyn-SAA. Επιβεβαίωσε ότι η τεχνική μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα άτομα με Πάρκινσον, και πρότεινε επίσης ότι μπορεί να εντοπίσει άτομα σε κίνδυνο και άτομα με πρώιμα, μη κινητικά συμπτώματα πριν από τη διάγνωση.
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μακροπρόθεσμες μελέτες με μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος για να αξιολογηθεί πλήρως η χρησιμότητα της τεχνικής alphaSyn-SAA.
The Guardian