Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Παρηγορήτισσα: Πρώτες εργασίες

Εικόνα του άρθρου Παρηγορήτισσα: Πρώτες εργασίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2018, 23:12
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο Ιερός Ναός της Παρηγορήτισσας, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία της Άρτας και κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης. Στο μνημείο αυτό, η Περιφέρεια Ηπείρου, με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, ξεκίνησε να υλοποιεί μια πρώτη παρέμβαση.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, γίνονται εργασίες επισκευής της στέγης και αποκατάστασης μαρμάρινων μελών (κιονίσκων) στην ανωδομή του μνημείου. Ένα έργο με προϋπολογισμό 45.000 ευρώ.

Η πιο σημαντική παρέμβαση, πάντως, βρίσκεται… στα σκαριά. Η Περιφέρεια Ηπείρου χρηματοδοτεί την εκπόνηση μελέτης, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, για τη συνολική αποκατάσταση του μνημείου. Η διακήρυξη της μελέτης εγκρίθηκε από τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού, με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να προετοιμάζουν τη δημοπράτηση.

«Τα έργα κρίθηκαν απαραίτητα για την προστασία ιερού ναού, λόγω της κατάστασης που έχει περιέλθει εδώ και χρόνια το μοναδικό αυτό μνημείο και είναι αναγκαία για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για τη συντήρησή του, που άλλωστε ήταν αίτημα σύσσωμης της κοινωνίας της Άρτας, η πόλη της οποίας είναι συνυφασμένη με το όνομα και την ιστορία της Παρηγορήτισσας» τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back