Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Παρέμβαση για τις οφειλές ΕΝΦΙΑ στην Αμφιθέα

Εικόνα του άρθρου Παρέμβαση για τις οφειλές ΕΝΦΙΑ στην Αμφιθέα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2022, 15:13
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα ζητήματα της επίλυσης των οφειλών ΕΝΦΙΑ παρελθόντων ετών για τους κατοίκους της Αμφιθέας Ιωαννίνων και της συμπερίληψης των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων στις ευνοϊκές διατάξεις για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου έθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Για την Αμφιθέα, όπου το ζήτημα είναι ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ), ανέφερε: «Λόγω λανθασμένου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ βάσει παλαιότερης απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, έχουν δημιουργηθεί τεράστια οικονομικά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό κατοίκων της Αμφιθέας, χωρίς καμία δική τους ευθύνη. Μετά από αγώνες των κατοίκων και δικές μου, εδώ και μία δεκαετία, το υπουργείο Οικονομικών διόρθωσε το 2020 τον ΣΑΟ, ο οποίος από 0,8 μέχρι το 2019, κατέβηκε σε 0,0464 το 2020. Επρόκειτο για πολύ θετική εξέλιξη, με αποτέλεσμα, ενώ ο ΕΝΦΙΑ συμπολίτη μας, μέχρι το 2019 ήταν 34.500€, το 2020 έπεσε σε 3.300€, δηλαδή στο 1/10! Η διόρθωση του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου έδωσε μεγάλη ανάσα στους συμπολίτες μας. Όμως, παραμένει ένα ακόμη μεγάλο θέμα: ο ΕΝΦΙΑ των παρελθόντων ετών που είχε υπολογισθεί με λανθασμένο τρόπο μέχρι το 2019». Και ζήτησε νομοθετική λύση.

Όσον αφορά τη ρύθμιση του σχεδίου νόμου για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου που αφορά αποκλειστικά σε γεωργική χρήση, είπε ότι είναι «μια σωστή παρέμβαση» αλλά ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα να συμπεριληφθούν κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, οι οποίοι πλήττονται από τις πολύ αυξημένες τιμές στα καύσιμα και στις ζωοτροφές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back