ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση στην υποχρεωτική εγγραφή στο σύστημα πληρωμών IRIS

Εικόνα του άρθρου Παράταση στην υποχρεωτική εγγραφή στο σύστημα πληρωμών IRIS
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2024, 13:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε παράταση στην προθεσμία που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να εγγραφούν στο σύστημα πληρωμών IRIS.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν διευκρίνισε πόσο θα διαρκέσει η παράταση, ωστόσο εκτιμάται ότι αυτή θα είναι λίγων ημερών. Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη προθεσμία είναι η 30η Ιουνίου.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα λάβουν όλοι οι υπόχρεοι σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ. Όσοι δεν συνδεθούν εγκαίρως στο IRIS θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ενώ όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που επιβληθεί πρόστιμο, για όσους το πληρώσουν εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του θα είναι μειωμένο κατά 50%. 

Παράλληλα, σε περίπτωση καταγγελιών πολιτών για μη αποδοχή πληρωμών με το IRIS από επαγγελματίες αυτές θα κοινοποιούνται από τα αρμόδια όργανα στην ΑΑΔΕ και στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3