Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση στη συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους

Εικόνα του άρθρου Παράταση στη συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2022, 21:08
ΕΛΛΑΔΑ

Το μέτρο της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους θα ισχύσει κανονικά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, μετά από διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών αλλά και γιατρών, πως υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται άμεσα φάρμακα  και δεν μπορούν να βρουν έγκαιρα ραντεβού στις δημόσιες δομές

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κατάλογο των εξαιρέσεων που αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς-αιμοκαθαρόμενους κ.λπ. όπως ορίζεται στον νόμο.

Συνεπώς, για τη διευκόλυνση των ανασφάλιστων μέχρι τις 30 Απριλίου που θα συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά.

Πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει στα νοσοκομεία και τους ανασφάλιστους πολίτες για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, καθώς τους απέκλεισε από τους ιδιώτες γιατρούς, την ώρα που το ΕΣΥ παλεύει με πανδημία και γρίπη. Η σχετική διάταξη τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Μαρτίου.

Την απόσυρση του μέτρου ζήτησε σήμερα εκ νέου  παρέμβασή του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ  «το μέτρο αυτό δεν έχει καμία άλλη λογική παρά να αναγκάσει τους πολίτες αυτούς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλίσουν ραντεβού σε δημόσιες δομές μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πέραν αυτού, διαχωρίζει τους ιατρούς της χώρας με απαράδεκτο τρόπο σε ιατρούς του δημοσίου και ιατρούς του ιδιωτικού τομέα και καταστρατηγεί τον Νόμο περί ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής».

Επίσης την απόσυρση της διάταξης έχουν ζητήσει οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α. Ξανθός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Θεανώ Φωτίου ζητούν «να αποσυρθεί η κοινωνικά ανάλγητη διάταξη του νόμου Πλεύρη για τους ανασφάλιστους που αφήνει υγειονομικά ακάλυπτους τους ευάλωτους συμπολίτες μας και τους ανάπηρους χωρίς το επίδομα που είναι το μόνο τους εισόδημα».

Απ’ την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο υπεύθυνος Τομέα Υγείας Γιώργος Φραγγίδης σημειώνει ότι «είναι ανεπίτρεπτο να μένουν οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες χωρίς άμεση πρόσβαση σε θεραπεία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back