ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση

Εικόνα του άρθρου Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2017, 21:59
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονες είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης και την εξεύρεση μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης των θέσεων των εμπλεκομένων μερών αναμένεται να γίνει αύριο, Πέμπτη, στη συνεδρίαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, γνωστό ως EuroWorking Group (EWG), υπό τον Τόμας Βίζερ.

Σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times τονίζουν ότι παρά τις δημόσιες αψιμαχίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, στο παρασκήνιο διεξάγονται έντονες διαβουλεύσεις, προκειμένου να βρεθεί η κοινή «φόρμουλα».

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, για να επέλθει συμφωνία, θα πρέπει όλες οι πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω:

  • Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί την προληπτική νομοθέτηση ορισμένων μέτρων
  • Το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθεί ότι το εύρος αυτών των μέτρων, δεν θα είναι αυτό που πραγματικά θα ήθελε
  • Το Βερολίνο θα πρέπει, τουλάχιστον, να μετριάσει τις απαιτήσεις για τη χρονική διάρκεια των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και να αποδεχθεί μία περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, στο μέλλον.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να παρουσιάσει την θέση της ελληνικής πλευράς μετά την κοινή θέση για μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που εμφάνισαν οι θεσμοί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Με τις θέσεις των εμπλεκομένων ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ στην αξιολόγηση να αποκλίνουν και το ενδεχόμενο αδιεξόδου στο θέμα της αξιολόγησης να φαντάζει ορατό, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζονται να έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με υποχωρήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι σχετικές πληροφορίες κυκλοφόρησαν στην Αθήνα την Δευτέρα για πρώτη φορά, αλλά δεν επιβεβαιώνονταν από τις Βρυξέλλες. Όμως, επανήλθαν εκ νέου χθες μαζί με το σενάριο για αποσύνδεση της αξιολόγησης από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ φέρεται να προκρίνει το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης το επόμενο διάστημα και παραπομπή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018.

Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Σόιμπλε που έχει δηλώσει ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ. Η τελευταία προϋποθέτει αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Στόχος της ανωτέρω πρωτοβουλίας, σύμφωνα με πηγή από την Αθήνα, είναι συνάντηση των κ.κ. Ρέγκλινγκ του ESM, Μπούτι της Κομισιόν, Βίζερ του EWG, Ντάισελμπλουμ του Eurogroup και του κ. Τσακαλώτου τις επόμενες μέρες και ίσως την Παρασκευή.

Πηγή: Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back