ΗΠΕΙΡΟΣ

Παραιτήσεις ιερωμένων: Μετά τον Άνθιμο, ο Παραμυθίας Τίτος

Εικόνα του άρθρου Παραιτήσεις ιερωμένων: Μετά τον Άνθιμο, ο Παραμυθίας Τίτος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2023, 17:26
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτος, κατά κόσμον Σωτήριος Παπανάκος, παραιτήθηκε χτες με επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στην ανακοίνωση της μητρόπολης Παραμυθιάς αναφέρεται ότι  ο «Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατῶν, Γηρομερίου καί Πάργας κ.κ. Τίτος χθες, ημέρα Πέμπτην, 17η τοῦ μηνός Αὐγούστου τοῦ ἔτους 2023, ἔθεσε τήν παραίτησή του ἐκ τῶν καθηκόντων του ὡς ἐν ἐνεργείᾳ Μητροπολίτης στόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερώνυμο καί στήν Ἱερά Σύνοδο».

Η παραίτηση του μητροπολίτη Τίτου ήρθε λίγες μέρες μετά με την παραίτηση Άνθιμου, στη Θεσσαλονίκη. Σε αντίθεση με τον αμφιλεγόμενο, προκλητικό και υπερσυντηρητικό Άνθιμο, ο Τίτος υπήρξε διακριτικός και πιστός στα ιερατικά του καθήκοντα.

Η εξέλιξη δεν ήταν ξαφνική και λόγω της προχωρημένης του ηλικίας. Ο μητροπολίτης Τίτος γεννήθηκε το 1931 στον Πειραιά, σπούδασε στη Θεολογική Αθηνών και υπηρέτησε τη μητρόπολη της Παραμυθιάς για 49 συναπτά έτη.

Σημειώνεται ότι η εκλογή του νέου μητροπολίτη θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο, κατά πάσα πιθανότητα.  

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας Αντώνης Μπέζας, σχολιάζοντας την εξέλιξη, τονίζει σε ανακοίνωσή του: 

«Ήταν μια συνετή και γενναία πράξη που τιμά και ανυψώνει τον σεβάσμιο ιεράρχη. Η προσφορά του στην εκκλησία και την πατρίδα αλλά και το αποτύπωμα του έργου του στη
Θεσπρωτία ήταν σημαντικά».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back