Ο Δημήτρης Κιτσικόπουλος (Οργάνωση Electra Energy) γράφει για την παραγωγή ενέργειας και την αγροτική παραγωγή στην Ήπειρο, ενόψει της εκδήλωσης που θα γίνει στο Σουφαρί Σεράι, στις 3 Απριλίου.
Περισσότερα για την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ.
Οι ανάγκες μας για καθαρή ενέργεια και ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα είναι αυξανόμενες. Όμως η παραγωγή τροφίμων και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αποτελούν δραστηριότητες οι οποίες είναι συχνά ανταγωνιστικές μεταξύ τους.
Υπάρχουν λύσεις; Νέα μοντέλα, όπως για παράδειγμα τα αγροφωτοβολταϊκά, μπορούν να συμβάλλουν στον συνδυασμό των δύο μέσω της διπλής χρήσης γης. Ο όρος “αγροφωτοβολταϊκά” περιγράφει τη συνδυαστική παραγωγή ενέργειας και τροφής σε ένα συγκεκριμένο αγροτεμάχιο.
Τα οφέλη είναι πολλά: ορισμένες καλλιέργειες (όπως π.χ., οι ντομάτες και οι πατάτες) αποδίδουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλότερης θερμοκρασίας και σκιάς, κάτι το οποίο μπορούν να προσφέρει η εγκατάσταση υπερυψωμένων φωτοβολταϊκών.
Τα πάνελ μάλιστα μπορούν να μετακινούνται ώστε π.χ., να αφήνουν τη βροχή να περνάει στο έδαφος ποτίζοντας τις καλλιέργειες ή και οριζόντια προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές από το χαλάζι ή να ρυθμίσουν και τη θερμοκρασία του εδάφους, ανάλογα με τον καιρό.
Στα Ιωάννινα σχεδιάζεται ήδη το πρώτο στην Ελλάδα αστικό κοινοτικό αγρο-φωτοβολταϊκό. Πρόκειται για έναν αστικό λαχανόκηπο ο οποίος θα συνδυάζεται με παραγωγή ενέργειας από ειδικά φωτοβολταϊκά πάνελ.
Ο σχεδιασμός θα ακολουθήσει συμμετοχικές διαδικασίες με την εμπλοκή πολιτών και φορέων της πόλης. Χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Περιβάλλοντος (DBU) και το ίδρυμα Ωνάση ενώ υποστηρίζεται από τον Δήμο Ιωαννιτών και το Solar Hub.
Το Solar Hub αποτελεί έναν Κόμβο Αριστείας ο οποίος στοχεύει στην προώθηση τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας, με έμφαση τα αγρο-φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά συστήματα και τις εφαρμογές τους στον αγροδιατροφικό τομέα.
Με επικεφαλής εταίρο για την Ελλάδα το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο Κόμβος Αριστείας συντονίζει δράσεις δικτύωσης, ανάπτυξης λύσεων, εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας.
Σε εκδήλωση μάλιστα που θα διοργανώσει ο Κόμβος Αριστείας Solar Hub στα Ιωάννινα θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των αγροφωτοβολταϊκών.
Παράλληλα, θα γίνει συζήτηση για την αξιοποίηση της βιομάζας, για τις ενεργειακές κοινότητες, για την κλιματικά έξυπνη γεωργία και για τις δυνατότητες τις Ηπείρου σε όλα τα παραπάνω.
Επιπλέον, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα SolarHub Ignition Accelerator το οποίο θα προσφέρει στήριξη σε start-ups, νέους επιχειρηματίες και ερευνητικές ομάδες να αναπτύξουν εφαρμογές, υπηρεσίες και προϊόντα σχετικά με ηλιακές τεχνολογίες.
Οι δυνατότητες τις Ηπείρου και οι ευκαιρίες από τη συνδυασμό παραγωγής ενέργειας, γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι πολλαπλές αλλά δυστυχώς δεν έχουν διερευνηθεί σε βάθος.
Η μεταφορά τεχνογνωσίας, η υποστήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση, η ενημέρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, η αξιοποίηση του μοντέλου των ενεργειακών κοινοτήτων, η δημιουργία κατάλληλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και η κινητροποίηση τοπικών νεοφυών τοπικών επιχειρήσεων, αποτελούν μια πρωταρχική δέσμη ενεργειών για την αξιοποίηση των παραπάνω μοντέλων.