Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάνω δωρεάν, κάτω με πληρωμή

Εικόνα του άρθρου Πάνω δωρεάν, κάτω με πληρωμή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2016, 14:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν λείπουνε τα περιστατικά όπου οδηγοί των αστικών λεωφορείων έρχονται σε αντιπαράθεση με φοιτητές και φοιτήτριες. Μια καταγγελία φοιτήτριας επαναφέρει ένα πολύ παλιό ζήτημα, αυτό της μετακίνησης μέσα στην πανεπιστημιούπολη, αλλά και της συμπεριφοράς των οδηγών που ενίοτε δεν είναι και η καλύτερη. Την περασμένη Πέμπτη, οδηγός αρνήθηκε στη φοιτήτρια την επιβίβαση για να πάει για δύο στάσεις μέσα στην πανεπιστημιούπολη, από τις εστίες στο νοσοκομείο, επικαλούμενη ανάγκη (είχε νοσηλευτεί μόλις την προηγούμενη μέρα). Της είπε ότι πρέπει να πληρώσει εισιτήριο και η φοιτήτρια του απάντησε ότι δεν είναι λογικό η μεν κίνηση μέσα στην πανεπιστημιούπολη να είναι δωρεάν στην άνοδο, αλλά να πληρώνεται στην κάθοδο.

Το συγκεκριμένο είναι ένα ζήτημα χρόνων και το αστικό ΚΤΕΛ το αντιμετωπίζει με ανορθόδοξο τρόπο, καθώς δεν μπορεί να ελέγξει εάν κάποιος θα ανέβει χωρίς εισιτήριο π.χ. στη λέσχη, αλλά θα κάνει όλο το δρομολόγιο προς την πόλη. Γι αυτό, ζητάει εισιτήριο στην κάθοδο και όχι στην άνοδο. Ως γνωστόν όμως, στάσεις υπάρχουν και στην κάθοδο του λεωφορείου μέσα στην πανεπιστημιούπολη και είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να πληρώνει κανείς το ήδη ακριβό εισιτήριο (που είναι ακόμα ακριβότερο αν το αγοράσει μέσα στο λεωφορείο).

Πέρα από την παραπάνω, χρόνια αντιπαράθεση που δεν έχει καταφέρει να λύσει κανένας φορέας, καθώς από τη μια το αστικό ΚΤΕΛ συμπεριφέρεται ως επιχείρηση, από την άλλη δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια κίνηση επιδότησης εισιτηρίου (αν και παραμένει ως δεδομένο ότι τα εισιτήρια είναι πανάκριβα και οι υπηρεσίες, παρότι βελτιώνονται τα τελευταία χρόνια, είναι αναντίστοιχες της τιμής), υπάρχει και η συνέχεια στο περιστατικό.

Αυτό είναι το κομμάτι ευθύνης του αστικού ΚΤΕΛ, το οποίο έχει κάνει μεν σημαντικές προόδους τα τελευταία χρόνια, αλλά η βασική του πρόσοδος, οι φοιτητές, έχουν μεγάλα παράπονα ακόμα.

Η φοιτήτρια καταγγέλλει ότι ο οδηγός κάλεσε «ενισχύσεις», έναν ακόμα οδηγό και ότι οι δύο τους την ειρωνεύονταν, ενώ κάλεσε στο τηλέφωνο ελεγκτή, ο οποίος ισχυρίστηκε… τηλεφωνικά ότι τη γνωρίζει και πως κάνει συστηματικά το ίδιο «κόλπο» με δήθεν μετάβαση στο νοσοκομείο. Το περιστατικό έλαβε τέλος με την απειλή από τον οδηγό ότι «μόλις περάσουμε την πύλη του πανεπιστημίου περιμένουν αστυνομικοί», η φοιτήτρια κατέβηκε μια στάση νωρίτερα από το νοσοκομείο και πήγε με τα πόδια.

Προφανώς, το ζήτημα των συγκοινωνιών στην πόλη είναι ακόμα ανοιχτό, παρά τον εκσυγχρονισμό με «έξυπνες» στάσεις και τη μέριμνα του αστικού ΚΤΕΛ για πιο «φιλικά» περιβαλλοντικά λεωφορεία. Τα δρομολόγια, αλλά κυρίως η τιμή των εισιτηρίων, προβληματίζουν ακόμα.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back