Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

«Πανικόβλητη» απάντηση Κεραμέως για τα προσωπικά δεδομένα

Εικόνα του άρθρου «Πανικόβλητη» απάντηση Κεραμέως για τα προσωπικά δεδομένα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2021, 13:47
ΕΛΛΑΔΑ

Στις 16 Νοεμβρίου η Αρχή Προστασίας Δεδομένων εξέδωσε απόφαση που εκθέτει για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας, για τη θυελλώδη «μη σύμβαση» που έκανε με τη Cisco για την περσινή τηλεκπαίδευση. Όλη η απόφαση είναι εδώ και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το υπουργείο παραβίασε μια σειρά από κανόνες και διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο και η κα Κεραμέως δέχθηκαν ιδιαίτερη κριτική για τους όρους της σύμβασης, την ύπαρξη της ίδιας της σύμβασης, αλλά και γενικά για το μοντέλο τηλεκπαίδευσης που ακολούθησε.

Σήμερα, το υπουργείο απαντάει στην ανεξάρτητη αρχή με τόνο οριακά πανικόβλητο. Εκτός από την… κλασική πλέον αναφορά και καταλογισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση, το υπουργείο υπεκφεύγει των αιτιάσεων και προσπαθεί να στρέψει τη συζήτηση εκτός της ουσίας. Για παράδειγμα, κατηγορεί την ανεξάρτητη αρχή ότι διατύπωσε μια κρίση με βάση τους όρους που διέπουν τη Cisco, αλλά το ίδιο το υπουργείο έκανε «διαφορετική συμφωνία». Αναφέρει συγκεκριμένα: «Αυτό όμως δεν ισχύει καθώς το Υπουργείο πέτυχε ειδικούς, αυστηρότερους όρους προστασίας των δεδομένων που ισχύουν μόνο στο πλαίσιο της δικής μας σύμβασης».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο δεν δημοσιοποίησε όλη τη σύμβαση, αλλά ένα κομμάτι της (απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ), σχετικά με τη δέσμευση για προστασία των δεδομένων. Τότε, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε διατυπώσει θετική γνώμη για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, βάζοντας όμως αρκετές υποσημειώσεις. Όλη η τότε απόφαση είναι εδώ.

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο εγκαλεί την ανεξάρτητη αρχή και κάνει λόγο για άκαιρη απόφαση, σε φάση που «έχει επιστρέψει η κανονικότητα» στα σχολεία. Αυτό βέβαια δεν ισχύει όπως το παραθέτει το υπουργείο, το οποίο έσπευσε να μεγαλώσει τα τμήματα και τα όρια κλεισίματος λόγω κρουσμάτων, για να «διευκολύνει» τα επικοινωνιακά στατιστικά…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back