Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πανηγύρια, συναυλίες και στη μέση οι Δήμοι

Εικόνα του άρθρου Πανηγύρια, συναυλίες και στη μέση οι Δήμοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/07/2021, 16:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα πανηγύρια του καλοκαιριού δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησαν να λύσουν.

Αρχικά, προβλέφθηκε ότι θα επιτραπούν τα πανηγύρια στους νομούς που έχουν συμπληρώσει το 50% των εμβολιασμένων κατοίκων, που έχουν συμπληρώσει 14 μέρες από την πρώτη δόση εμβολίου. Το ακατανόητο και ανεφάρμοστο στην πράξη μέτρο, άλλαξε πριν από δέκα μέρες, οπότε και άρθηκε ο περιορισμός του ποσοστού εμβολιασμού.

Η νέα απόφαση προβλέπει ότι τα πανηγύρια επιτρέπονται με τους γενικούς όρους, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και φυσικά, μόνο με καθήμενους-ες.

Ούτε αυτή η ρύθμιση είναι επαρκής, ενώ η διοργάνωση τίθεται εν αμφιβόλω από τη στιγμή που επιτρέπονται μόνο καθήμενοι-ες (και όχι χορός).

Επίσης, η κυβέρνηση μετέφερε όλες τις ευθύνες τήρησης μέτρων κ.λπ. στους Δήμους, με το ΦΕΚ της 16ης Ιουλίου.

Η ΠΕΔ Ηπείρου με επιστολή του προέδρου της Χρήστου Ντακαλέτση προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τα μέτρα είναι «παντελώς ανεφάρμοστα».

Ο λόγος είναι ότι δεν επιτρέπεται ο χορός. Ο κ. Ντακαλέτσης αναφέρει ότι «είναι γνωστό ότι οι Δήμοι, ιδιαίτερα οι μικροί, ορεινοί και απομακρυσμένοι, στους οποίους κυρίως διοργανώνονται τα θερινά πανηγύρια, δεν έχουν πρακτικά τις δυνατότητες της απαιτούμενης εποπτείας και ελέγχου, δεδομένης της μη ύπαρξης δημοτικής αστυνομίας, της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και σχετικών πόρων, ώστε να ανταποκριθούν στα παραπάνω».

Σημειώνει επίσης τον κίνδυνο… διενέξεων μεταξύ θεατών και δημοτικών υπαλλήλων που ενδεχομένως επέμβουν και καταλήγει: «Ως πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση επιθυμούμε να συνδράμουμε - και ήδη το πράττουμε - στην εθνική εκστρατεία, συχνά υπερβαίνοντας τις δυνάμεις μας, αλλά δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες στις οποίες δεν έχουμε την πρακτική δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε, αρμοδιότητας μάλιστα άλλων φορέων».

Καθώς το νομικό πλαίσιο έχει και άλλες ασάφειες, οι διοργανωτές ανακοινώνουν συναυλίες (και όχι πανηγύρια) με παραδοσιακή μουσική και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τις συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back