dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πανηγύρι Συρράκου: Κρατώντας ζωντανές τις μνήμες

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2016, 21:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mετά τα ιερά δάση του Ζαγορίου και της Κόνιτσας και το πολυφωνικό τραγούδι, το πανηγύρι του Συρράκου έγινε το επόμενο αγαθό άυλης πολιστιστικής κληρονομιάς από την Ήπειρο που εντάσσεται στον σχετικό εθνικό κατάλογο.

Ο εθνικός κατάλογος άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού προέκυψε μετά την κύρωση από την Ελλάδα, το 2006, της σύμβασης της Unesco για τη διάσωση της κληρονομιάς των λαών και παράλληλα την προβολή μιας χώρας και του πολιτιστικού της πλούτου. Κάθε χρόνο σχεδόν, κάποια πολιτιστικά αγαθά εντάσσονται στον κατάλογο της Unesco. Από την Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν τύχει διεθνούς αναγνώρισης η μεσογειακή διατροφή και η τηνιακή μαρμαροτεχνία.

Το πιο βασικό ίσως στοιχείο της όλης καταγραφής της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ότι ο σχετικός φάκελος γράφεται από την ίδια την κοινότητα, από τους ανθρώπους μιας κοινωνίας που θέλουν και επιδιώκουν να διατηρήσουν την κληρονομιά τους. Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση του πανηγυριού του Συρράκου, όπου αρκετοί φορείς συνέπραξαν για την ένταξη του αγαθού αυτού στον εθνικό κατάλογο. 

Η επιτροπή που εργάστηκε για την εγγραφή του πανηγυριού στο εθνικό ευρετήριο, αποτελείται από την Ελευθερία Γκαρτζονίκα, πρόεδρο Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας, από τον Νίκο Γκίζα, πρόεδρο Κοινότητας Συρράκου, τον Ηλία Δήμα, καθηγητή Πανεπιστημίου, τον Ιπποκράτη Αλέξη, αντιπρόεδρο Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων, Χρήστο Σκαμνέλο, πρόεδρο Συνδέσμου Συρρακιωτών Φιλιππιάδας, και Κώστα Σάνη, χοροδιδάσκαλο Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας. 

Το Σάββατο που μας πέρασε, 6 Αυγούστου, στο Συρράκο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ένταξη του παραδοσιακού πανηγυριού του Συρράκου στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσία της περιφερειακής συμβούλου Κ. Καραμάνη, του αντιδημάρχου Ιωαννίνων Παντελή Κολόκα και του αντιδημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Χρ. Σκαμνέλου.

Οι αρμόδιοι φορείς επεσήμαναν την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοση του πανηγυριού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που φιλοξενούνται στο εθνικό ευρετήριο, για τους Συρρακιώτες, το πανηγύρι, και δη αυτό του Δεκαπενταύγουστου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες της πολιτσμικής τους ταυτότητας. 

Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Το παραδοσιακό πανηγύρι αποτελεί για τους Συρρακιώτες, που ζουν πλέον διασκορπισμένοι σε διάφορα αστικά περιβάλλοντα, έναν τρόπο έκφρασης της κοινότητας και των ομάδων που τη συγκροτούν και ένα από τα πολυτιμότερα πολιτισμικά/συμβολικά κεφάλαια αυτοπροσδιορισμού της». 

Στην όλη δουλειά που έγινε από την επιτροπή, καταγράφονται όλες οι παράμετροι του πανηγυριού (χορός, τραγούδια, ορχήστρα κ.λπ.) όπως και η πορεία του μέσα στον χρόνο. Ως πυρήνας του συρρακιώτικου πανηγυριού καθορίζεται ο χώρος διεξαγωγής του, το χοροστάσι στην κεντρική πλατεία.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3