ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Παντοειδής στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου»

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Παντοειδής στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2024, 14:33
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή του στέκεται κάπου στη μέση, μεταξύ φανατικών θιασωτών της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των διαφωνούντων.

Η ανακοίνωσή του αποφεύγει τις αιχμές και στέκεται κυρίως στην προβολή των «κρίσιμων αιτημάτων του δημοσίου πανεπιστημίου», προσπαθώντας να ταυτιστεί περισσότερο με αυτό που έτσι και αλλιώς, τίθεται υπό αμφισβήτηση, με το νόμο Πιερρακάκη.

Ένα σημείο, πολύ προσεκτικό, που παίρνει αποστάσεις από την κυβερνητική ρύθμιση η οποία παρακάμπτει το άρθρο 16 του συντάγματος, είναι ότι σημειώνει πως τα αιτήματα του δημόσιου πανεπιστήμιου «αποτελούν πραγματικές προτεραιότητες».

Διαβάστε επίσης: Ένα πρώτο "όχι" στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στις κινητοποιήσεις των Ιωαννίνων

Τονίζει μεταξύ άλλων ότι «αποστολή του δημόσιου πανεπιστημίου είναι η παραγωγή και η μετάδοση της γνώσης δίχως διακρίσεις και αποκλεισμούς, η καλλιέργεια των επιστημών και των τεχνών, η προαγωγή του πολιτισμού. Το δημόσιο πανεπιστήμιο συμβάλλει στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών, που μπορούν με το ήθος, τη μόρφωση και τον επαγγελματισμό της να μετασχηματίσουν την κοινωνία και να κάνουν τον κόσμο της καλύτερο» και πως «σήμερα που η τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων τα οποία προκαλεί ο συνδυασμός θεσμικών αδυναμιών και αρνητικών συγκυριών, η υπεράσπιση των ακαδημαϊκών αξιών αποκτά ειδικό βάρος, διότι ισοδυναμεί με ακριβή παρακαταθήκη για το μέλλον. Η εκπαίδευση και η έρευνα είναι οι βασικοί πυλώνες που συνέχουν όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου μεταξύ της αλλά και με την ευρύτερη κοινωνία. Το βασικό χαρακτηριστικό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι ότι η οικοδόμηση της γνώσης είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τον πυρήνα της ακαδημαϊκότητας που είναι η επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία της κοινωνίας».

Κοινώς, το Συμβούλιο Διοίκησης προσπαθεί να πει, χωρίς όμως να το διατυπώσει με ακρίβεια, ότι ο ακαδημαϊκός χώρος που υπηρετεί αυτές τις αποστολές είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο και όχι το «άνοιγμα της αγοράς» που προωθεί η κυβέρνηση.

Έτσι και αλλιώς, αυτός είναι ο κυβερνητικός στόχος, το μεγαλύτερο εμπορικό αντικείμενο δηλαδή και όχι ακαδημαϊκοί λόγοι. «Μη κερδοσκοπικά ιδρύματα» με δίδακτρα, είναι μια αντίφαση…

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Διοίκησης αναφέρει όσα ανέφερε και η πρύτανης Άννα Μπατιστάτου στις χτεσινές (10/1/24) δηλώσεις της για τον προγραμματισμό και τις ανάγκες του ιδρύματος, που φέτος γίνεται 60 χρονών.

Το Συμβούλιο επιλέγει και ένα σημείο ταύτισης με τον υπουργό Παιδείας:

«Στον κοινά με τα εξαγγελλόμενα από τον υπουργό Παιδείας αποδεκτό στόχο «να γίνει η Ελλάδα Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης» το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επικεντρώνεται με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση στα κρίσιμα ζητήματα πραγματοποίησής του, που είναι σήμερα επιτακτικά η έμπρακτη και γενναία παντοειδής ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», αναφέρει σχετικά, ζητώντας την έμπρακτη και γενναία υποστήριξη της Πολιτείας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back