ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Ένα πρώτο «όχι» από τα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Ένα πρώτο «όχι» από τα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2024, 14:12
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας, έτσι και στα Γιάννενα, έγινε το πρώτο συλλαλητήριο κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, κάποιοι από τους οποίους είχαν καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι σύλλογοι εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ στήριξαν την κινητοποίηση, το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων.


Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Έξαρχος, στις δηλώσεις του χαρακτήρισε «έκτρωμα» το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο στην πράξη «παρακάμπτει» με ερμηνεία το σύνταγμα της χώρας, όπου –στο άρθρο 16- εξασφαλίζεται θεωρητικά ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης: Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Σε αυτό το θέμα επικέντρωσαν και στις ομιλίες τους, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων. Ότι δηλαδή η ανώτατη εκπαίδευση θα εξαρτάται, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο δημόσιο πανεπιστήμιο, από τα εισοδήματα και πόσο «αντέχει» μια οικογένεια να υποστηρίξει οικονομικά σπουδές. Σε ποιο διευρυμένη μορφή, από ό,τι συμβαίνει τώρα, εννοείται.

Δεν ήταν μόνο αυτό όμως το επίμαχο ζήτημα. Φοιτητές-τριες που μίλησαν, πριν ξεκινήσει η πορεία, τόνισαν πως στην πράξη πολυδιασπάται ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο του πτυχίου και δημιουργούνται διαφορετικές «ταχύτητες», σε ίδια επιστημονικά αντικείμενα. Κάτι τέτοιο προσυπέγραψε και η προηγούμενη υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξισώνοντας (σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα), τίτλους σπουδών που δίνουν ακόμα και ιδιωτικά ΙΕΚ.

Η συμμετοχή στην κινητοποίηση των Ιωαννίνων δεν ήταν πολύ μεγάλη, τουλάχιστον αντίστοιχα με το μέγεθος του ζητήματος. Οι συμμετέχοντες-ούσες ωστόσο ανανέωσαν το «ραντεβού» και ενημέρωσαν για τις συνελεύσεις, αλλά και τις κινητοποιήσεις που γίνονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back