ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Με λιγότερα από τα μισά χρήματα του 2009

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Με λιγότερα από τα μισά χρήματα του 2009
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2024, 15:11
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε ανακοίνωσή της, παίρνει καταρχάς θέση για τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και αφήνει αιχμές για τις πολιτικές που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας, με βασικό επιχείρημα, την υποχρηματοδότηση.

Λέει η σύγκλητος, επακριβώς:

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί κατ’ αναλογία σήμερα με λιγότερο από το 50% της χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του με την οποία λειτουργούσαν το ΠΙ και το ΤΕΙ Ηπείρου το 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των Τμημάτων του ΠΙ αυξήθηκε από 15 σε 23 μετά την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών/τριών σημείωσε αύξηση της τάξης του 45%. Η μείωση που συντελέστηκε στον αριθμό των μελών ΔΕΠ στη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, και η οποία είναι της τάξης του 20%, δεν αποτυπώνει την ήδη δυσμενή κατάσταση που επικρατούσε και η οποία έγινε δυσχερέστερη με την πάροδο των ετών: ο μέσος αριθμός φοιτητών που αντιστοιχούσε σε κάθε μέλος ΔΕΠ το 2009 ήταν μεγαλύτερος του 35 ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει στο 61, ποσοστό σχεδόν τετραπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το διοικητικό προσωπικό έχει επίσης συρρικνωθεί κατά 43% και πλέον αντιστοιχεί ένας διοικητικός υπάλληλος σε 115 φοιτητές».

Το ίδρυμα μπαίνει και αυτό στα πανεπιστήμια που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την υποχρηματοδότηση, με στοιχεία, τα οποία η κυβέρνηση ωστόσο έχει επιχειρήσει να αμφισβητήσει, παρότι αληθεύουν. Τα στοιχεία που παρέθεσαν άλλα ιδρύματα αφορούν κυρίως τη χρηματοδότηση για την έρευνα.

Στην ανακοίνωση η Σύγκλητος (που είναι σαφώς πιο αιχμηρή από ό,τι το Συμβούλιο Διοίκησης), τονίζει ότι διακατέχεται από «έντονη ανησυχία και έκδηλη αγωνία του για το μέλλον της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας» και πως, παρότι επιτελούν σημαντικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο, «την τελευταία δεκαπενταετία, το σημαντικό αυτό έργο επιτελείται υπό συνθήκες ακραίας υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό - τόσο επιστημονικό όσο και διοικητικό - και με διαρκή υποχρηματοδότηση, που έχει οδηγήσει σε μαρασμό κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές».

Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναφέρει ότι, ενώ έχει μεγαλώσει πολύ, συνεχίζουν να ισχύουν οι συνθήκες της κρίσης του 2009 και μετά.

Εν τέλει, η Σύγκλητος και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τη μη ανάσχεση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης παρά το τέλος αυτής», σημειώνοντας ότι τα δημόσια ΑΕΙ θα πρέπει να «καταστούν άκρως ανταγωνιστικά όσον αφορά στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την παροχή υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας και την παραγωγή καινοτόμου επιστημονικού έργου».

Ζητούν την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας με αύξηση χρηματοδότησης, στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και αναβάθμιση κτιριακών και εργαστηριακών υποδομών.

«Τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ελληνικής πολιτείας, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, που παράγει καθημερινά και ακούραστα πολύτιμο έργο, και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο σε ένα ακαδημαϊκό διεθνές περιβάλλον που αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back