Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Το πανεπιστήμιο είναι ζωντανό»

Εικόνα του άρθρου «Το πανεπιστήμιο είναι ζωντανό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2021, 17:46
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Άλλη μια αντίθεση στο «αστυνομοσχέδιο» της κυβέρνησης, εξέφρασε η πανεπιστημιακή κοινότητα των Ιωαννίνων σήμερα, δίνοντας παράλληλα ραντεβού για αύριο (12μ, κεντρική πλατεία) και τις επόμενες μέρες.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσαν ραντεβού στο Μεταβατικό κτίριο της πανεπιστημιούπολης και στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν φοιτητές-τριες, η πρυτανική αρχή, η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ο σύλλογος διδασκόντων, οι σύλλογοι ερευνητικού προσωπικού, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, εκπρόσωποι του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.α.


Δείτε μερικές από τις δηλώσεις που έγιναν στη συγκέντρωση:


Το κλίμα ήταν γενικώς αρνητικό για το νόμο, σε δύο επίπεδα:

Πρώτο, την επιβολή της αστυνομίας στα ιδρύματα.

«Λέμε όχι στην αστυνομία στα πανεπιστήμια. Η μόρφωση είναι ελευθερία, δεν γίνεται με γκλοπ και χειροπέδες» τόνισε η Ντορέτα Ρίζου, από το σύλλογο Διοικητικών. Αναφερόμενη στον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, τόνισε ότι «προς επίρρωση των αντιδραστικών σχεδιασμών, είπε ότι δεν είναι πρώτη δορά που έρχεται η αστυνομία στα πανεπιστήμια, είχε γίνει και επί χούντας. Άρα δεν είμαστε υπερβολικοί που λέμε ότι το νομοσχέδιο είναι χουντικό. Δεν θα περάσει, όπως δεν θα περάσει καμία διαγραφή φοιτητών». Είπε ακόμα ότι

Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, αφού επανέλαβε την αντίθετη θέση της συγκλήτου και του πρυτανικού συμβουλίου στο νόμο, είπε ότι  το μέτρο «θίγει και το αυτοδιοίκητο και τις δημοκρατικές ελευθερίες και δημιουργεί εστίες σύγκρουσης και προστριβών εκεί που δεν χρειάζονται».

Η αντιπρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του ΒΕΤ Γκουζάλ Τουλιαγκάνοβα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει «να δώσει  30 εκατ. ευρώ, αντί για πανεπιστημιακή αστυνομία, για να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να γυρίσουμε στις σχολές μας, στα εργαστήριά μας, στις πρακτικές και όλα αυτά για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο, δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ, εδώ και ένα χρόνο».

Δεύτερο, οι αλλαγές που θα επιφέρει σε τμήματα, φοιτητικό πληθυσμό και γενικά, στο χαρακτήρα της εκπαίδευσης το νομοσχέδιο.

«Περίπου 20000 απόφοιτοι λυκείου θα βρεθούν εκτός πανεπιστημίου και θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολλέγια. Η δημόσια εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό που κρατήθηκε μέχρι τώρα με πολύ δύσκολες συνθήκες. Θα έχουμε κοινωνικά προβλήματα και θα θιχθούν κυρίως οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τα παιδιά τους» τόνισε ο κ. Αλμπάνης.

Η κα Ρίζου έδωσε μια επιπλέον διάσταση, αυτή των συνεπειών που θα υπάρξουν για την τοπική κοινωνία, με τη μείωση του φοιτητικού πληθυσμού και το συνεπακόλουθο κλείσιμο τμημάτων και σχολών.

Αυτή η διάσταση που τέμνει οριζόντια την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είναι εκείνη που βάζει «απέναντι» στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ακόμα και διδάσκοντες οι οποίοι κατατάσσονται πολιτικά στον κυβερνητικό χώρο. Το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολές, ειδικά σε πόλεις όπως η Άρτα, η Πρέβεζα, αλλά και τα Γιάννενα, δεν… ενθουσιάζει τους παροικούντες τις ακαδημαϊκές κοινότητες.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρίστος Γρίβας, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση, εργαλειοποιώντας την πανδημία, θέλει να κατεδαφίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Υψώνει ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών του ελληνικού λαού. Ο αγώνας για δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι αγώνας όλων μας», ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και πρόεδρος του σωματείου επισιτισμού Δημήτρης Ροσιλόβαλης, που τόνισε και αυτός την άμεση ανάγκη να ανοίξουν τα ιδρύματα με κάλυψη όλων των αναγκών, έκτακτων και μη.

Εκ μέρους του συλλόγου ΔΕΠ, ο Αχιλλέας Γαρούφης τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες για τον τόπο, παρόλα αυτά, υπάρχουν κινητοποιήσεις και ξεσηκωμός, και των φοιτητικών συλλόγων, και των συλλόγων εργαζομένων που αντιδρούν στο εγχείρημα της κυβέρνησης. Ο σύλλογος μελών ΔΕΠ είναι αλληλέγγυος στην προσπάθεια φοιτητών».

Το ραντεβού ανανεώθηκε για αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back