ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2023, 17:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης.

Λήπτης του μοσχεύματος ήταν νεαρός άνδρας 30 ετών, με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που βρισκόταν σε υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας του εδώ και αρκετά χρόνια. Δότης, ο πατέρας του 59 ετών.

«Η σύνθετη αυτή διαδικασία πραγματοποιήθηκε από στελέχη της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου μας, με την απαραίτητη και σημαντική υποστήριξη στελεχών της Αναισθησιολογικής Κλινικής και του νοσηλευτικού προσωπικού του χειρουργείου. Η μετεγχειρητική κατάσταση τόσο του δότη, όσο και του λήπτη κρίνεται ως αρίστη, με ταυτόχρονη ικανοποιητική λειτουργία του νεφρικού μοσχεύματος» αναφέρεται.

Σημειώνεται επίσης «παρά τον αυτονόητα ισχυρό συναισθηματικό δεσμό του δότη προς τον λήπτη, η εν ζωή δωρεά του νεφρικού μοσχεύματος αποτελεί πράξη ύψιστης γενναιότητας και λαμπρό παράδειγμα ανθρωπιάς και προσφοράς για όλους μας».

Η διοίκηση του νοσοκομείου επισημαίνει ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού που πραγματοποιείται εντός του τρέχοντος έτους, ενώ παράλληλα από τα στελέχη της Μονάδος έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εννιά λήψεις οργάνων από αποβιώσαντες δότες της περιοχής μας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back