ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές τεσσάρων μαθημάτων για το πανεπιστήμιο

Εικόνα του άρθρου Πανελλαδικές τεσσάρων μαθημάτων για το πανεπιστήμιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2017, 11:01
ΕΛΛΑΔΑ

Η πολυθρύλητη, όπως κατέληξε, πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τις πανελλαδικές εξετάσεις, προβλέπει τέσσερα μαθήματα, ως εξής: Γλώσσα, δύο μαθήματα επιλογής, «βασικά», ανάλογα με την κατεύθυνση που θέλει να πάρει στο πανεπιστήμιο ο μαθητής και η μαθήτρια και ένα τέταρτο μάθημα επιλογής επίσης, το οποίο σε συνδυασμό με κάποιο από τα άλλα δύο βασικά μπορεί να επιλεγεί για την εισαγωγή σε κάποια άλλη σχολή.

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης παρουσίασε την πρόταση στη Βουλή, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών. Η πρόταση περιλαμβάνει την κατάταξη του προγράμματος στο λύκειο σε «ενότητες μαθημάτων», μαθήματα επιλογής (4ωρα στη Β’ λυκείου, εξάωρα στη Γ’). Επίσης, προβλέπεται η υποχρεωτική φοίτηση στην Α’ λυκείου ως «αφετηρία» για ό,τι κάνουν στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες και όχι πέρασμά τους σε άλλες οδούς, τεχνικοεπαγγελματικές και μη, μόλις τελειώσουν τον υποχρεωτικό κύκλο που σήμερα σταματάει στην Γ’ γυμνασίου.  Υποχρεωτικό επίσης προτείνεται να γίνει και ο ένας χρόνος στο νηπιαγωγείο. Στο σύνολο, το ΙΕΠ προτείνει 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ακόμα, η πρόταση προβλέπει την ελεύθερη μετάβαση από το γυμνάσιο στο λύκειο, καθώς και ανάμεσα στις λυκειακές τάξεις, χωρίς εξετάσεις δηλαδή, με πιστοποίηση όμως στις ξένες γλώσσες, στο λύκειο.

Άλλη μια πρόταση του ΙΕΠ είναι κοινά μαθήματα στην Α’ τάξη για το γενικό και το τεχνικό λύκειο και έπειτα, τέσσερις ενότητες στη Β’ λυκείου κατανεμημένες σε φυσικές επιστήμες, κοινωνικές επιστήμες και γλώσσα, υποχρεωτικός κορμός στη Γ’ λυκείου

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου Α. Λιάκος από την πλευρά, του, κράτησε αποστάσεις από κάποιες προτάσεις του ΙΕΠ. Για παράδειγμα, πρότεινε το αποθετήριο θεμάτων, προσθέτοντας ότι το θέμα «δεν είναι η ελεύθερη εισαγωγή στο πανεπιστήμιο».

Φέτος, οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back