Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Πανδημία: Επιστροφή στον… Μάιο

Εικόνα του άρθρου Πανδημία: Επιστροφή στον… Μάιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/12/2021, 16:27
ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση, θορυβημένη από τα δεδομένα της πανδημίας, αποφάσισε τελικά να ακολουθήσει τις εισηγήσεις, όχι χωρίς να δημιουργεί και πάλι την εντύπωση ότι οι χειρισμοί της είναι σπασμωδικοί.

Από τον απόλυτο εξορκισμό των «μέτρων για εμβολιασμένους» του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά και του καθολικού λοκντάουν, τελικά προέκυψε μια κυλιόμενη δέσμη οριζόντιων μέτρων που ουσιαστικά συνιστούν ένα «μερικό λοκντάουν».

Περιμένοντας την εξειδίκευση με το ΦΕΚ, καθώς πάντα, τα μέτρα που ανακοινώνονται έχουν εξαιρέσεις, διαφορετικές διατυπώσεις κ.λπ., από την παραμονή Χριστουγέννων στις 6 το πρωί, ισχύουν τα εξής:

24 Δεκεμβρίου-2 Ιανουαρίου:

  • Υποχρεωτική μάσκα παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους όπως γυμναστήρια, εστιατόρια και εκκλησίες (κατά την είσοδο και όπου αλλού είναι εφικτό).
  • ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ με διπλή μάσκα ή τύπου KN-95
  • Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει οι Δήμοι.
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα κατά τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
  • Ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Από τις 3 Ιανουαρίου ως τις 18 Ιανουαρίου, εξετάζονται (ή και έχουν αποφασιστεί) μέτρα όπως ο περιορισμός ωραρίου στην εστίαση, η αύξηση τηλεργασίας, αθλητικές εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών κ.α.

Η ανακοίνωση του «μερικού λοκντάουν» (υπό την έννοια ότι τα μέτρα είναι οριζόντια) προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αντιπρότεινε μεταξύ άλλων 800 προσλήψεις γιατρών που περιμένουν διορισμό, χρέωση κρουσμάτων σε αντίστοιχο υγειονομικό σημείο αναφοράς (δομή η επαγγελματία υγείας), εκτεταμένη τηλεργασία, διαφορετικό πρωτόκολλο στη λειτουργία των σχολείων. «Να σταματήσουν επιτέλους τα μηνύματα χαλάρωσης και οι κυβερνητικές ανοησίες περί πανδημίας ανεμβολίαστων» συμπληρώνει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας: «Και τέλος, ίσως το πιο σημαντικό, μία νέα μεγάλη εκστρατεία όχι μόνο για την τρίτη αλλά και την πρώτη δόση του εμβολιασμού, στο οποίο η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της δυτικής Ευρώπης. Μία εκστρατεία στα πρότυπα της Πορτογαλίας, που έχει φθάσει να έχει εμβολιάσει σχεδόν το 100% του πληθυσμού της».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back