ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παλιό Πανεπιστήμιο: Χωρίς τη μαρμάρινη επιγραφή

Εικόνα του άρθρου Παλιό Πανεπιστήμιο: Χωρίς τη μαρμάρινη επιγραφή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2024, 14:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η μαρμάρινη επιγραφή «Πανεπιστήμιον Ιωαννίνων» δεν υπάρχει πια στην είσοδο του κτιρίου στην οδό Δομπόλη, εκεί όπου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 στεγαζόταν το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Την επιγραφή είχε δημιουργήσει ο γλύπτης Παύλος Βρέλλης. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν την έχει απομακρύνει κάποιος φορέας. 

Πριν λίγους μήνες πάντως, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου είχε ζητήσει να παραμείνει η επιγραφή «Πανεπιστήμιον Ιωαννίνων» στο εν λόγω κτίριο μετά την ανακατασκευή του, για λόγους συμβολισμού και ιστορικότητας. 

Τον Μάιο του 2023, ο Δήμος Ιωαννιτών και η ανάδοχος εταιρία είχαν υπογράψει τη σύμβαση για την ανακατασκευή του κτιρίου, προϋπολογισμού 12,4 εκατ. ευρώ (η ανάδοχος εταιρία Ν.&Κ. Γκολιόπουλος είχε δώσει έκπτωση μόλις 1%). Το έργο είχε δημοπρατηθεί με το σύστημα μελέτη-κατασκευή και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027». 

Τον τελευταίο καιρό, γίνονται κάποιες προκαταρκτικές εργασίες στον χώρο του παλιού Πανεπιστημίου. 

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έχει αναφέρει ότι επιδιώκονται διάφορες βελτιώσεις-αλλαγές στον τρόπο κατασκευής και μελλοντικής χρήσης του κτιρίου, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί κάτι. Η δημοτική αρχή έχει εκφράσει επίσης την επιθυμία της να μη λειτουργεί το κτίριο με όρους δημόσιας υπηρεσίας αλλά να είναι ανοιχτό για το κοινό για όσες περισσότερες ώρες της ημέρας γίνεται...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3