ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας με δεκάδες νεκρούς

Εικόνα του άρθρου Πακιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας με δεκάδες νεκρούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2023, 20:56
ΚΟΣΜΟΣ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που στοίχισε τη ζωή σε 54 άτομα στο Πακιστάν, καθώς η χώρα δίνει μάχη με ένα αυξανόμενο κύμα επιθέσεων μαχητών.

Ο βομβιστής επιτέθηκε την Κυριακή στη συγκέντρωση του συντηρητικού κόμματος Jamiat Ulema Islam-Fazl, το οποίο είναι γνωστό για τους δεσμούς του με σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές, αλλά καταδικάζει τους μαχητές που επιδιώκουν την ανατροπή της πακιστανικής κυβέρνησης.

Μεταλλικές καρέκλες και τραπέζια ήταν διασκορπισμένα σε σωρούς στον τόπο της έκρηξης στην περιοχή Bajaur στα βορειοδυτικά, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ένας αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας διάσωσης, ο Μπιλάλ Φαΐζι, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 45. Από τους περισσότερους από 130 τραυματίες, οι 61 βρίσκονταν υπό περίθαλψη, δήλωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος υγείας Ριζ Ανουάρ.

Στο Πακιστάν παρατηρείται αναζωπύρωση των επιθέσεων από ισλαμιστές μαχητές από πέρυσι, όταν κατέρρευσε η εκεχειρία μεταξύ των πακιστανικών Ταλιμπάν, της Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) και της κυβέρνησης.

Μια βομβιστική επίθεση σε τζαμί που ανέλαβε μια ομάδα απόσχισης της TTP στην Πεσαβάρ σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους τον Ιανουάριο. Παρ' όλα αυτά, η επίθεση της Κυριακής ήταν η πιο θανατηφόρα που είχε στόχο πολιτική συγκέντρωση από την προεκλογική εκστρατεία του 2018.

Ενώ η TTP και οι συνδεδεμένες με αυτήν ομάδες βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες επιθέσεις των τελευταίων μηνών, η ομάδα πήρε αποστάσεις από την επίθεση της Κυριακής, με έναν εκπρόσωπό της να την καταδικάζει.

Το κόμμα Jamiat Ulema-e-Islam και ο επικεφαλής του Maulana Fazl-ur-Rehman έχουν δεχθεί επιθέσεις στο παρελθόν λόγω της αντίθεσής τους στους πακιστανούς ισλαμιστές μαχητές, των οποίων η ένοπλη εκστρατεία εναντίον του κράτους, όπως λένε, δεν συνιστά νόμιμη τζιχάντ -έναν αγώνα εναντίον των αντιπάλων του Ισλάμ. Το κόμμα υποστηρίζει ωστόσο το κίνημα των Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Φωτογραφία: Abdul Majeed/AFP/france24

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back