ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Παίζοντας πιάνο στην πιο παγωμένη σκηνή του κόσμου

Εικόνα του άρθρου Παίζοντας πιάνο στην πιο παγωμένη σκηνή του κόσμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2016, 21:23
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο καταξιωμένος Ιταλός συνθέτης και πιανίστας Λουντοβίκο Εϊνάουντι παρουσίασε μια από τις συνθέσεις του σε μια πλωτή πλατφόρμα στον Αρκτικό Ωκεανό μπροστά από τον παγετώνα Βάλενμπεργκριν στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.

Ο Εϊνάουντι ερμήνευσε στο πιάνο του μία ειδική σύνθεση με τίτλο «Ελεγεία για την Αρκτική» μετουσιώνοντας σε μουσική τις φωνές οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων που απευθύνουν έκκληση για προστασία της Αρκτικής, της οποίας οι πάγοι λιώνουν λόγω των αλλαγών του κλίματος. Μόλις χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ανακοίνωσε ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος του 2016 ήταν οι δύο πιο ζεστοί μήνες που έχουν καταγραφεί ποτέ, σημειώνοντας ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο μέλλον θα καταστούν κανόνας.


Ο Λουντοβίκο Εϊνάουντι, γνωστός από τις συνθέσεις του στην ταινία «Μαύρος Κύκνος» και την τηλεοπτική σειρά «Δόκτωρ Ζιβάγκο» ταξίδεψε με το πλοίο της Greenpeace, «Ανατολή στην Αρκτική» παραμονές της συνάντησης της επιτροπής OSPAR στις 17 Ιουνίου.

Το 2,6 επί 10 μέτρων τεχνητό παγόβουνο που κατασκευάστηκε με περισσότερα από 300 ξύλινα τρίγωνα ενωμένα μεταξύ τους ζύγιζε περίπου δύο τόνους  Το πιάνο τοποθετήθηκε πάνω στην πλωτή πλατφόρμα για τη μεγάλη παράσταση του Εϊνάουντι.

«Το ότι βρέθηκα εκεί, αποτέλεσε για μένα μια μεγάλη εμπειρία. Μπόρεσα να δω με τα ίδια μου τα μάτια πόσο αγνή και εύθραυστη είναι η περιοχή και παρουσίασα τη σύνθεσή μου σε μια από τις καλύτερες σκηνές του κόσμου. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα της Αρκτικής, να σταματήσουμε τη καταστροφή και να την προστατέψουμε» είπε ο Ιταλός συνθέτης.

Η Greenpeace έχει ξεκινήσει την προώθηση μιας παγκόσμιας καμπάνιας με τίτλο «Save the Artic», μέσω της οποίας προσπαθεί να ασκήσει πίεση στους ηγέτες του κόσμου για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου καταφύγιου στην ακατοίκητη περιοχή γύρω από το Βόρειο Πόλο, καθώς και για την απαγόρευση των γεωτρήσεων πετρελαίου και της καταστροφικής αλιείας στα ύδατα της Αρκτικής.


Η ΣΥΜΒΑΣΗ OSPAR

Η Σύμβαση OSPAR για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό εγκρίθηκε το 1992 και μπήκε σε ισχύ το 1998. Έχει συμπεριλάβει και επικαιροποιήσει δύο παλαιότερες Συμβάσεις, του Όσλο (1972) για την απόρριψη αποβλήτων στη θάλασσα, και του Παρισιού (1974) για τις χερσαίες πηγές θαλάσσιας ρύπανσης. 

Η Σύμβαση OSPAR στοχεύει στην καταπολέμηση της ρύπανσης από χερσαίες πηγές, απορρίψεις αποβλήτων, αποτεφρώσεις και παράκτιες πηγές, καθώς και στην αξιολόγηση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back