ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παινεύοντας το… σπίτι μας

Εικόνα του άρθρου Παινεύοντας το… σπίτι μας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2016, 02:55
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 2016 είναι πλέον κλισέ να υποστηρίξει κανείς απλώς ότι «η Photometria ξεπέρασε τα σύνορα των Ιωαννίνων, της Ηπείρου, της Ελλάδας» κ.λπ., κ.λπ. γιατί όλα αυτά είναι μια κανονικότητα, την οποία το φωτογραφικό φεστιβάλ απολαμβάνει εδώ και καιρό.

Άρα, τι καινοτόμο υπάρχει φέτος;

Η Φωτομετρία που ξεκινάει σήμερα, επιστρέφει… σπίτι. Μια κανονικότητα που πολλοί άνθρωποι στις μέρες δυστυχώς δεν διαθέτουν. Τα ίδια τα Γιάννενα είναι μια από τις πολλές κοιτίδες διασποράς των προσφύγων, οι οποίοι εκτός από το χάλκεον και βαρύ χέρι του φόβου, υφίστανται και μια σειρά «απολίτιστες» και «πολιτισμένες» επιθέσεις. Από το κύμα της μαύρης θρησκευτικής (και οικονομικής στη βάση της) τρομοκρατίας στον εμφύλιο της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής, μέχρι τους «ανώδυνους» διαχωρισμούς σε «πρόσφυγες», «μετανάστες», «καθαρούς», «βρώμικους» κ.λπ. που προσφέρει ο δυτικός κόσμος.

Η «Φωτομετρία» είναι γιορτή της εικόνας. Και πλέον, είναι αρκετά glamour, υπό την έννοια ότι φιλοξενεί φωτογράφους όπως ο Ακίφ Χακάν Σελεμπί των ακραίων χρωματικών λεπτομερειών και τονΖούλιο Μπίτενκουρτ με τις πολλές εκθέσεις, στη Βραζιλία και όλο τον κόσμο. Ακόμα, ο «δικός μας» Δημήτρης Ραπακούσης, ένα από τα επόμενα σημαντικά ονόματα της ελληνικής φωτογραφίας μαζί με τους φωτογράφους του κύριου project του φεστιβάλ, η Ρέιτσελ μακΆρθουρ από τον Καναδά και ο «ουαλός ποιητής» Ρόντρι Τζόουνς.

Όλα αυτά, εκτείνονται σχεδόν σε όλη την πόλη, σε χώρους που περικλείει το τρίγωνο του ιστορικού κέντρου.Η «αρχή του παντός» όμως και φέτος, θα είναι στα παλιά σφαγεία, απόψε, στις 21.00, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια του φετινού φωτογραφικού διαγωνισμού «Home».

Όλο το πρόγραμμα της Photometria είναι εδώ




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back