ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παιδοχειρουργική Κλινική: Γιατί όχι;

Εικόνα του άρθρου Παιδοχειρουργική Κλινική: Γιατί όχι;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2020, 01:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η λειτουργία της 4ης πτέρυγας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πριν από δύο χρόνια περίπου, άνοιξε τον δρόμο καταρχήν για την ανάπτυξη των υπαρχουσών κλινικών και χειρουργείων.

Παράλληλα όμως, δημιούργησε και δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για τη δημιουργία και νέων δομών που θα παρέχουν πιο εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες ή ιατρικές υπηρεσίες που δεν παρέχονται σήμερα στο νοσοκομείο, με τους Γιαννιώτες (κι όχι μόνο) να καταφεύγουν σε νοσοκομεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Μία από αυτές τις προσδοκίες είναι η δημιουργία Παιδοχειρουργικής Κλινικής και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων -δύο δομές που αλληλοσυνδέονται και τις οποίες η σημερινή διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων τις διεκδικεί συνεχώς.

Στο πλαίσιο της διεκδίκησής της, έχει γίνει ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα. Από τον Απρίλιο, στο ανθρώπινο δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής έχει ενταχθεί και μια παιδοχειρούργος ως επικουρική (για δύο χρόνια). Είναι η πρώτη φορά που στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπάρχει γιατρός με αυτή την ειδικότητα. Η παρουσία παιδοχειρούργου αποτελεί αν μη τι άλλο μια εγγύηση για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών (που αφορούν παιδιά) από τη Χειρουργική Κλινική ή και περιστατικών που κρίνονται διαχειρίσιμα χωρίς να απαιτείται η μεταφορά ενός παιδιού σε νοσοκομείο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή της Πάτρας.

Ωστόσο, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Για μια εκτεταμένη παιδοχειρουργική κάλυψη και ιδίως των σοβαρών περιστατικών, απαιτείται κι άλλο εξειδικευμένο προσωπικό όπως και η λειτουργία ΜΕΘ Παίδων. Όπως αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης, έχει ζητηθεί εδώ και καιρό από το υπουργείο Υγείας η πρόσληψη ενός παιδοαναισθησιολόγου. Ένα αίτημα που εκκρεμεί. Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο υπάρχει και ένας παιδοεντατικολόγος-επίκουρος καθηγητής. Από ό,τι φαίνεται και εφόσον εγκριθεί το αίτημα για έναν παιδοαναισθησιολόγο, υπάρχει μια «μαγιά» για να μπουν σιγά σιγά οι βάσεις για μια Παιδοχειρουργική Κλινική κάποια στιγμή στο μέλλον.

Όσον αφορά τη ΜΕΘ Παίδων, ο κ. Τσίκαρης υπενθυμίζει ότι η διοίκηση έχει σκεφθεί την αξιοποίηση δύο απομονωμένων κλινών που υπάρχουν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στην 4η πτέρυγα του νοσοκομείου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back