ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παγκόσμιο γεωπάρκο Unesco Βίκου-Αώου: 14 χρόνια και συνεχίζει

Εικόνα του άρθρου Παγκόσμιο γεωπάρκο Unesco Βίκου-Αώου: 14 χρόνια και συνεχίζει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2024, 12:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To παγκόσμιο γεωπάρκο Unesco Βίκου-Αώου παραμένει στο Δίκτυο των 212 Παγκόσμιων Γεωπάρκων της Unesco. Στις αρχές Ιουλίου, έγινε η επαναξιολόγηση του πάρκου από ειδική αποστολή του οργανισμού στην οποία συμμετείχαν η Alessia Amorfini από το Γεωπάρκο Apuan Alps στην Ιταλία, και η Nancy Sauer από το διακρατικό Γεωπάρκο Muskau Arch στα σύνορα Γερμανίας- Πολωνίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ», που είναι ο φορέας διαχείρισης του γεωπάρκου, η ειδική αποστολή διαπίστωσε ότι η περιοχή του Βίκου-Αώου συνεχίζει να πληροί τα κριτήρια. Η περιοχή αυτή ορίστηκε για πρώτη φορά γεωπάρκο το 2010.

Η διαδικασία επαναξιολόγησης, που επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα έτη, στόχο έχει την επιβεβαίωση της εξαιρετικής αξίας του γεωπάρκου καθώς και της συμμόρφωσής του με τα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται για τη διατήρηση του τίτλου ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου Unesco.

Τους εμπειρογνώμονες της Unesco συνόδευσαν στις επισκέψεις και στις ξεναγήσεις τα στελέχη της «Ήπειρος ΑΕ» Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Γεωργία Κιτσάκη και Αριστοτέλης Σταγκίκας, καθώς και τα στελέχη της Εθνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Ευάγγελος Νικολάου και Παναγιώτης Πάσχος.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back