Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάει για Άκτιο η πτήση…

Εικόνα του άρθρου Πάει για Άκτιο η πτήση…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2017, 23:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν είναι ευοίωνα τα πράγματα για την πρώτη πτήση τσάρτερ εξωτερικού στα Γιάννενα μετά από πολλά χρόνια. Φαίνεται προκρίνεται ως λύση το αεροδρόμιο του Ακτίου (και φυσικά, η Fraport), καθότι δεν είναι δυνατός ο ανεφοδιασμός με καύσιμα στα Γιάννενα, βασικά γιατί η Gissco, η εταιρία ανεφοδιασμού, δεν επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπως έχει ενημερώσει το υπουργείο από προχτές, 23 Μαΐου. Επίσης, το υπουργείο Υποδομών διατείνεται ότι η εταιρία (η Apollo), έχει ήδη συμφωνήσει με την Gissco να γίνει ο ανεφοδιασμός στο Άκτιο.

Τα πράγματα είναι απλά: εάν τελικά υπήρξε όντως ένας πλάγιος εκβιασμός με το θέμα των καυσίμων, μέσω της Fraport, της Gissco, της DAT (εταιρίας που θα νοικιάσει τα αεροσκάφη) και της Apollo, της εταιρίας που διοργανώνει το τσάρτερ, τότε μάλλον αυτός πέτυχε το σκοπό του. Αν δεν βρεθεί κάποια λύση που αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανή, η πτήση θα πάει στο Άκτιο. Έτσι και αλλιώς, οι τουρίστες θα κατευθύνονταν στα παράλια της Ηπείρου, αλλά η πολιτική στόχευση ήταν να αποτελέσει αυτή η πτήση (προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου) την αρχή και το «δόλωμα» για την προσέγγιση στα Γιάννενα. Δυνητικό πλεονέκτημα, είναι ότι το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων είναι φθηνότερο από αυτά που ελέγχει η Fraport, αλλά…

Η αλληλογραφία των αυτοδιοικητικών αρχών της Ηπείρου με την ΥΠΑ και το υπουργείο Υποδομών, κατέληξε σήμερα σε μια επιστολή-απάντηση από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Θανάση Βούρδα (ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι από τα Γιάννενα) που αφενός «ψαλιδίζει» το σχέδιο προσέγγισης στα Γιάννενα, αφετέρου, χρησιμοποιεί ένα μάλλον συζητήσιμο ύφος που ξεπερνάει τις «πατρικές συμβουλές» και περνάει στο έδαφος της… αγενούς κατσάδας. Μεταξύ άλλων, κατηγορεί τους αυτοδιοικητικούς φορείς για έλλειψη σοβαρότητας και απόδοση ευθυνών στην ΥΠΑ και στο υπουργείο. Επίσης, τις κατηγορεί ότι χρησιμοποιούν τον τουρισμό για άσκηση πολιτικής παλαιάς κοπής…

Στα της ουσίας, το υπουργείο ουσιαστικά αποκλείει την πιθανότητα ανεφοδιασμού στα Γιάννενα. Αναφέρει ότι έγιναν κάποιες διερευνητικές προς ΕΛΠΕ και ΕΚΟ, εταιρίες όμως που τόνισαν ότι ο νόμος δεν τους επιτρέπει ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Η εξέλιξη, παρότι δεν είναι καταδικαστική για τις προσπάθειες που γίνονται για την προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος και πτήσεων στα Γιάννενα, έχει δυσαρεστήσει τις τοπικές αρχές. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας συνυπέγραψαν μια απάντηση που κατακρίνει το ύφος του κ. Βούρδα και επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η δράση Περιφέρειας και Δήμου είναι πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και οι πρωτοβουλίες είναι πολιτικές, όχι επιχειρηματικές. Διατυπώνουν ξανά το ερώτημα, γιατί λύθηκε η σύμβαση της Gissco με την ΥΠΑ πριν από λίγους μήνες (στο ενδιάμεσο έίχε ειδοποιηθεί η ΥΠΑ για την πτηση) και τονίζουν ξανά ότι το υπουργείο και η υπηρεσία μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, ότι είναι εντός του νομικού πλαίσιου για φέτος ο ανεφοδιασμός με τον τρόπο που τον έχουν περιγράψει-αιτηθεί, ενόψει και των πτήσεων αεροσκαφών που θα χρησιμοποιηθούν για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back