ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσική πολύνεκρη επίθεση στη σκιά της επίσκεψης Μπλίνκεν

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Ρωσική πολύνεκρη επίθεση στη σκιά της επίσκεψης Μπλίνκεν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2023, 20:27
ΚΟΣΜΟΣ

Μια αναφερόμενη ρωσική επίθεση σε μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι, επισκίασε σήμερα την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να προσφέρει στο Κίεβο υποστήριξη για την αντεπίθεσή του κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε την επίθεση, η οποία έπληξε μια αγορά, καταστήματα και ένα φαρμακείο στην πόλη Κοστιαντίνοβκα, κοντά στο πεδίο της μάχης. Είπε ότι ένα παιδί ήταν μεταξύ των 16 ή περισσότερων νεκρών. Τουλάχιστον 28 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν αποσκοπούσε επίσης στην αξιολόγηση της τρίμηνης αντεπίθεσης της Ουκρανίας και να σηματοδοτήσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ, καθώς ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι εκφράζουν ανησυχίες για την αργή πρόοδο του Κιέβου στην εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων μετά από 18 μήνες πολέμου, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται, όχι μόνο για να επιτύχει στην αντεπίθεση, αλλά έχει ό,τι χρειάζεται μακροπρόθεσμα, για να διασφαλίσει ότι έχει ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία «δεν μπορεί να επηρεάσει την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης»- όπως ονομάζει η Μόσχα τον πόλεμο.

Ο Μπλίνκεν έφτασε στο Κίεβο για μια ολονύκτια επίσκεψη λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της πόλης. Αναμενόταν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη αντεπίθεση και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Στο ταξίδι με το τρένο προς το Κίεβο, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τη Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρέντερικσεν, η οποία επίσης πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, για να συζητήσουν για τον πόλεμο. Ο Μπλίνκεν την ευχαρίστησε για την ηγεσία της Δανίας σε έναν συνασπισμό που εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στα F-16 και για την υπόσχεση να δωρίσει τα μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Η Δανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα προμηθεύσουν περισσότερα από 60 αμερικανικής κατασκευής F-16 μόλις εκπαιδευτούν οι πιλότοι να τα πετάξουν - οι πρώτες χώρες που προσφέρουν τα αεροσκάφη.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ότι οι ΗΠΑ «είδαν καλή πρόοδο στην αντεπίθεση. Είναι πολύ ενθαρρυντικό».

Με πληροφορίες από The Guardian, Reuters. Φωτογραφία: Στιγμιότυπο οθόνης από βίντεο που ανάρτησε στο Χ ο Ζελένσκι



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back