Το σχέδιο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον τερματισμό του σχεδόν τριετούς πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία έχει λάβει μέχρι στιγμής ανάμεικτες αντιδράσεις από τους δυτικούς συμμάχους.
Το «σχέδιο νίκης» που περιέγραψε ο Ζελένσκι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιλαμβάνει επίσημη πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την άδεια να χρησιμοποιεί δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία, δύο βήματα που οι σύμμαχοι του Κιέβου ήταν απρόθυμοι να υποστηρίξουν στο παρελθόν.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας εάν ο Ζελένσκι πρόκειται να εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων συμμάχων για τις προτάσεις που πιστεύει ότι είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και ενόψει τυχόν ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Αλλά οι αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απίθανο να λάβει μια απόφαση πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου, καθώς μπορεί να μην προσελκύσει τους ψηφοφόρους.
Αναλυτές, σύμφωνα με το Associated Press, δήλωσαν ότι το σχέδιο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας. Το χαρακτήρισαν επίσης φιλόδοξο, δεδομένων των φόβων των συμμάχων για κλιμάκωση με την πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσία. Η Ουκρανία έχει εξασφαλίσει στο παρελθόν τη δυτική υποστήριξη για αιτήματα που κάποτε θεωρούνταν μη ρεαλιστικά, όπως συστήματα αεράμυνας Patriot και αεροσκάφη F-16.
ΟΙ ΗΠΑ και οι... άλλοι
Η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν υποτονική και μη δεσμευτική, αν και χορήγησαν ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 425 εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια της Ουκρανίας την ημέρα που ο Ζελένσκι παρουσίασε το σχέδιο στους βουλευτές.
Στην Ευρώπη, οι αντιδράσεις κυμαίνονταν από την κατηγορηματική αντίθεση έως την έντονη υποστήριξη.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε στο Κίεβο το Σάββατο ότι θα συνεργαστεί με Ουκρανούς αξιωματούχους για να συσπειρώσει και άλλα έθνη να στηρίξουν την πρόταση.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέμεινε στην άρνησή του να προμηθεύσει στο Κίεβο πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία όσο το δυνατόν πιο σθεναρά», δήλωσε. «Ταυτόχρονα, φροντίζουμε να μην γίνει το ΝΑΤΟ μέρος του πολέμου, ώστε αυτός ο πόλεμος να μην καταλήξει σε μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος θεωρείται ευρέως ότι έχει τις θερμότερες σχέσεις από οποιονδήποτε ηγέτη της ΕΕ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτήρισε το σχέδιο του Ζελένσκι «κάτι παραπάνω από τρομακτικό» σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χλεύασε το σχέδιο του Ζελένσκι ως «εφήμερο» και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα το χαρακτήρισε «ένα σύνολο ασυνάρτητων συνθημάτων».
Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα υποδέχεται τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι/Daina Le Lardic/ΕΡ