ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πρώτη επικοινωνία Ζελένσκι-Τζινπίνγκ

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Πρώτη επικοινωνία Ζελένσκι-Τζινπίνγκ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2023, 00:13
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ είχαν μια «μακρά και ουσιαστική» τηλεφωνική συνομιλία σήμερα Τετάρτη, την πρώτη γνωστή επικοινωνία τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.

«Είχα μία μακρά και ουσιαστική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη επικοινωνία, καθώς και ο διορισμός του νέου πρέσβη της Ουκρανίας στην Κίνα, θα δώσουν μια ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η σχεδόν ωριαία κλήση έγινε δύο μήνες αφότου το Πεκίνο, το οποίο εδώ και καιρό έχει ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία, δήλωσε ότι θέλει να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής και ένα μήνα αφότου ο Σι επισκέφθηκε τη Μόσχα. Η χρονική συγκυρία ήταν επίσης σημαντική επειδή έρχεται την ώρα που η Ουκρανία ετοιμάζει τις δυνάμεις της για μια εαρινή αντεπίθεση.


Αντιδράσεις

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επαίνεσε την προσέγγιση της Κίνας, εξαίροντας την «ετοιμότητα του Πεκίνου να προσπαθήσει να καθιερώσει μια διαδικασία (ειρηνευτικών) διαπραγματεύσεων», ενώ κατήγγειλε την «απόρριψη από το Κίεβο οποιασδήποτε υγιούς πρωτοβουλίας που αποσκοπεί σε μια διευθέτηση».

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επικοινωνία, που επέτρεψε στον Σι να ακούσει την άποψη της Ουκρανίας για την «παράνομη, απρόκλητη εισβολή».

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι καλό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών αναμένονταν εδώ και εβδομάδες, αφού η Κίνα υπέβαλε πρόταση 12 σημείων για τον τερματισμό των συγκρούσεων, η οποία όμως δεν περιείχε συγκεκριμένες προτάσεις.

Η Ρωσία και η Ουκρανία απέχουν πολύ από τους όρους τους για την ειρήνη. Το Κρεμλίνο θέλει το Κίεβο να αναγνωρίσει την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας και των ουκρανικών επαρχιών του Ντονέτσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια, την οποία τα περισσότερα έθνη έχουν καταγγείλει ως παράνομη. Η Ουκρανία απέρριψε τα αιτήματα και απέκλεισε οποιαδήποτε συνομιλία με τη Ρωσία έως ότου τα στρατεύματά της αποσυρθούν από όλα τα κατεχόμενα εδάφη.

Με πληροφορίες από ΑΡ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back