ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν, οι Αμερικανοί ψάχνουν τη διαρροή

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν, οι Αμερικανοί ψάχνουν τη διαρροή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2023, 12:58
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν πόλεις της πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία με αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενέτειναν τις προσπάθειες να εντοπίσουν την πηγή διαρροής διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων, μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούν τα ουκρανικά σχέδια αντεπίθεσης.

Οι Ρώσοι συνέχισαν την επίθεσή τους στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, όπου πολλές πόλεις και κωμοπόλεις δέχθηκαν σφοδρό βομβαρδισμό, δήλωσε την Τρίτη το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν αρκετές επιθέσεις, ανέφερε, καθώς ο ρωσικός στρατός συνέχισε την προσπάθειά του να θέσει υπό τον έλεγχό του το Μπαχμούτ.

Ένας κορυφαίος Ουκρανός διοικητής κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τακτικές «καμένης γης».

«Ο εχθρός πέρασε στη λεγόμενη τακτική της καμένης γης από τη Συρία. Καταστρέφει κτίρια και θέσεις με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού», δήλωσε για το Μπαχμούτ ο συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σίρσκι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η μάχη για τη μικρή και πλέον σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένη πόλη στην άκρη ενός κομματιού της ελεγχόμενης από τη Ρωσία επικράτειας του Ντονέτσκ ήταν η πιο αιματηρή του 13μηνου πολέμου, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να δώσει ώθηση στην εκστρατεία της μετά τις πρόσφατες αποτυχίες.

Και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί βαριές απώλειες στις μάχες του Μπαχμούτ, αλλά ο Σίρσκι δήλωσε: «Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά ελέγξιμη».

Ο επικεφαλής του ελεγχόμενου από τη Μόσχα τμήματος του Ντονέτσκ, Ντένις Πούσιλιν, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν πλέον το 75% της πόλης, αν και προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για πτώση του Μπαχμούτ.

Ο στρατός της Μόσχας στόχευε επίσης την πόλη Αβντίεβκα.

«Οι Ρώσοι μετέτρεψαν την Αβντίεβκα σε ένα ολοκληρωτικό ερείπιο», δήλωσε ο Παύλο Κιριλένκο, περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, περιγράφοντας μια αεροπορική επιδρομή τη Δευτέρα που κατέστρεψε ένα πολυώροφο κτίριο.

«Συνολικά, περίπου 1.800 άνθρωποι παραμένουν στην Αβντίεβκα, οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά».


Ψάχνουν

Καθώς οι μάχες συνεχίζονταν, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ανέφερε ότι η Ουκρανία αναγκάστηκε να τροποποιήσει ορισμένα στρατιωτικά σχέδια πριν από την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της λόγω της διαρροής δεκάδων μυστικών εγγράφων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή της διαρροής και επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται μυστικά στο εσωτερικό τους.

Τα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς θέματα όπως πληροφορίες σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, στην οποία η Ουάσινγκτον προμήθευσε το Κίεβο με τεράστιες ποσότητες όπλων και ηγήθηκε της διεθνούς καταδίκης της εισβολής της Μόσχας.

Ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι τα στρατηγικά σχέδια του Κιέβου παραμένουν αμετάβλητα, αλλά ότι οι συγκεκριμένες τακτικές υπόκεινται πάντα σε αλλαγές.

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υποψιάζονται ότι υπεύθυνος για τις διαρροές θα μπορούσε να είναι Αμερικανός, αλλά δεν απέκλεισαν φιλορώσους παράγοντες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαρροή, αλλά δήλωσε: «Υπάρχει στην πραγματικότητα μια τάση να κατηγορούμε πάντα για τα πάντα τη Ρωσία. Πρόκειται, σε γενικές γραμμές, για μια ασθένεια».

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back