ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέο κύμα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Νέο κύμα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2023, 12:47
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία εξαπέλυσε ένα κύμα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα, καθώς η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις ενώ προετοιμάζεται για την Ημέρα της Νίκης, μια γιορτή για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Μέχρι και 16 πυραυλικές επιδρομές είχαν ως στόχο τις πόλεις των περιοχών Χάρκοβο, Χερσώνα, Μυκολαίβ και Οδησσό, εκτός από 61 αεροπορικές επιδρομές και 52 βλήματα ρουκετών εναντίον ουκρανικών θέσεων και κατοικημένων περιοχών, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην πρωινή ενημέρωση για τις μάχες.

Η ουκρανική αεράμυνα κατέστρεψε και τα 35 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed που είχε εκτοξεύσει η Ρωσία, δήλωσε ο στρατός.

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα εν μέσω ζημιών σε αποθήκη καυσίμων, αυτοκίνητα, κτίρια και υποδομές.


Κατηγορίες

Οι νέες επιθέσεις έρχονται την ώρα που η Μόσχα προετοιμάζεται για την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης την Τρίτη, ένα γεγονός-κλειδί για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει ανακαλέσει το πνεύμα του σοβιετικού θριάμβου επί της ναζιστικής Γερμανίας, έχοντας κατηγορήσει την Ουκρανία ότι βρίσκεται στη μέγκενη ενός νέου είδους φασισμού.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της λένε ότι η κατηγορία αυτή ήταν μια αβάσιμη πρόφαση για την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία οδήγησε στη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και αναγκάζοντας εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τη χώρα.


Στη Μπαχμούτ

Η Ρωσία ενέτεινε τους βομβαρδισμούς της Μπαχμούτ, ελπίζοντας να την καταλάβει μέχρι την Τρίτη, δήλωσε ο ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας που ηγείται της άμυνας της πολιορκημένης πόλης, αφού η μισθοφορική ομάδα Wagner της Ρωσίας φάνηκε να εγκαταλείπει τα σχέδιά της να αποχωρήσει από αυτήν.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από εκρήξεις στη συνοικία Solomyanskyi του Κιέβου και δύο όταν έπεσαν συντρίμμια αεροσκάφους στη συνοικία Sviatoshyn, και οι δύο δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας, δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.

Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου δήλωσε ότι συντρίμμια από drone έπεσαν σε διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο Zhuliany, ένα από τα δύο επιβατικά αεροδρόμια της πρωτεύουσας, παρασύροντας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκεί, αν και δεν υπήρξε πυρκαγιά.

Τα συντρίμμια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους φαίνεται ότι έπληξαν ένα διώροφο κτίριο στην κεντρική συνοικία Σεβτσένκιβσκι, προκαλώντας ζημιές, πρόσθεσε.

Μάρτυρες του Reuters δήλωσαν ότι άκουσαν πολλές εκρήξεις στο Κίεβο, με τους τοπικούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι τα συστήματα αεράμυνας απέκρουσαν τις επιθέσεις.

Οι φλόγες είχαν τυλίξει πλήρως ένα μεγάλο κτίριο που αναγνωρίστηκε ως αποθήκη τροφίμων σε φωτογραφίες που ανήρτησε στο Telegram ο Serhiy Bratchuk, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, μετά από αυτό που είπε ότι ήταν ρωσική επίθεση.

Αφού σήμανε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής για ώρες στα δύο τρίτα περίπου της Ουκρανίας, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκρήξεις ακούστηκαν στη νότια περιοχή της Χερσώνας και στη νοτιοανατολική Ζαπορίζια.

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, αξιωματούχος εγκατεστημένος από τη Ρωσία στη Ζαπορίζια, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια αποθήκη και μια θέση των ουκρανικών στρατευμάτων στη μικρή πόλη Ορίχιβ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αναφορά.

Ξεχωριστά, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν οκτώ σημεία στο Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία την Κυριακή, ανέφερε η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση σε ανάρτηση στο Facebook.

Οι επιδρομές έχουν επίσης ενταθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε στόχους που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, ιδίως στην Κριμαία.

Η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει οποιοδήποτε ρόλο σε αυτές τις επιθέσεις, αλλά λέει ότι η καταστροφή των εχθρικών υποδομών αποτελεί προετοιμασία για την πολυαναμενόμενη χερσαία επίθεσή της.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back