ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ διευκρινίζει…

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ διευκρινίζει…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/08/2023, 23:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ζήτησε συγγνώμη προχωρώντας παράλληλα σε διευκρινίσεις, μία ημέρα αφότου δήλωσε δημοσίως ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Στίαν Γένσεν, επικεφαλής του επιτελείου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σε νορβηγική εφημερίδα ότι δεν έπρεπε να μιλήσει τόσο απλουστευτικά όπως μίλησε, αφού τα αρχικά του σχόλια προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου.

Σε εκδήλωση στη Νορβηγία την Τρίτη, ο Γένσεν είχε πει ότι, ενώ οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να είναι αποδεκτή από την Ουκρανία, τα μέλη της συμμαχίας συζητούν πώς θα μπορούσε να τερματιστεί ο 18μηνος πόλεμος.

«Νομίζω ότι μια λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ», είπε ο Τζένσεν, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις για το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας συνεχίζονται στους διπλωματικούς κύκλους.

Μια ημέρα αργότερα, έδωσε συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα, VG, που είχε αναφερθεί στα αρχικά του σχόλια. "Η δήλωσή μου σχετικά με αυτό ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για πιθανά μελλοντικά σενάρια στην Ουκρανία και δεν έπρεπε να το πω με αυτόν τον τρόπο. Ήταν ένα λάθος», δήλωσε.

Αλλά ο Γένσεν δεν απέρριψε την ιδέα ότι μια συμφωνία για γη έναντι της ένταξης στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε τελικά να είναι στο τραπέζι. Εάν υπάρξουν σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τότε η στρατιωτική κατάσταση εκείνη τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του ποιος ελέγχει ποια εδάφη, «θα έχει αναγκαστικά καθοριστική επιρροή», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει σταθερά την αποκατάσταση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της πριν από το 2014 και βρίσκεται σε αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει μεγάλα τμήματα του εδάφους της που κατέλαβε η Ρωσία.


Η αντίδραση του Κιέβου

Το Κίεβο δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία «γη για το ΝΑΤΟ» θα επιβράβευε τη ρωσική επιθετικότητα. Ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε: «Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές».

Το ΝΑΤΟ εξέδωσε μια διευκρινιστική δήλωση το βράδυ της Τρίτης με στόχο να απαλύνει τις αντιδράσεις από τις δηλώσεις Γένσεν. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί και είμαστε δεσμευμένοι να επιτύχουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Η θέση της συμμαχίας είναι σαφής και δεν έχει αλλάξει», δήλωσε εκπρόσωπος.

Οι συζητήσεις σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη είναι απίθανο να υποχωρήσουν, ιδίως δεδομένου του σχετικού αδιεξόδου στο πεδίο της μάχης. «Δεν λέω ότι πρέπει να γίνει έτσι. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση», δήλωσε ο Στίαν Γένσεν την Τρίτη.

Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back