ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία κατέλαβε την Αβντιίβκα

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Η Ρωσία κατέλαβε την Αβντιίβκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/02/2024, 19:50
ΚΟΣΜΟΣ

Τον πλήρη έλεγχο της ουκρανικής πόλης Αβντιίβκα ανακοίνωσαν οι Ρώσοι, αν και όπως ανέφερε η Μόσχα ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε ένα τεράστιο εργοστάσιο κοκ της σοβιετικής εποχής μετά από μια από τις πιο έντονες μάχες του πολέμου.

Η πτώση της Αβντιίβκα είναι το μεγαλύτερο κέρδος της Ρωσίας από την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ τον Μάιο του 2023.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι απέσυρε τους στρατιώτες της για να σώσει τα στρατεύματα από την πλήρη περικύκλωσή τους μετά από μήνες σφοδρών μαχών. Ο Πούτιν χαιρέτισε την πτώση της Αβντιίβκα ως σημαντική νίκη και συνεχάρη τα ρωσικά στρατεύματα.

Μετά την αποτυχία της Ουκρανίας να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές πέρυσι, η Μόσχα προσπαθεί να εξουδετερώσει τις ουκρανικές δυνάμεις την ώρα που το Κίεβο σκέφτεται μια νέα μεγάλη κινητοποίηση και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διορίζει νέο διοικητή για να διευθύνει τον πόλεμο.

Η Αβντιίβκα έχει υπομείνει μια δεκαετία συγκρούσεων. Διαθέτει ιδιαίτερο συμβολισμό για τη Ρωσία, καθώς είχε καταληφθεί για λίγο το 2014 από αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από τη Μόσχα, οι οποίοι κατέλαβαν ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας, αλλά στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε από τα ουκρανικά στρατεύματα που έχτισαν εκτεταμένες οχυρώσεις.

Η κατάληψη της πόλης είναι πιθανό να ενισχύσει το ηθικό των Ρώσων, ενώ θεωρείται ως ένα ακόμη βήμα προς την εξασφάλιση της κυριαρχίας της Μόσχας στο περιφερειακό κέντρο του Ντονέτσκ, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά, το οποίο κατέχουν ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις από το 2014.

Υποσχέσεις Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει ότι η Αβντίεβκα θα μπορούσε να πέσει στις ρωσικές δυνάμεις λόγω έλλειψης πυρομαχικών, μετά την πολύμηνη αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο σε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ζελένσκι το Σάββατο για να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και επανέλαβε την ανάγκη το Κογκρέσο να περάσει επειγόντως το πακέτο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back