ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία εντείνει τους βομβαρδισμούς

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Η Ρωσία εντείνει τους βομβαρδισμούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2023, 16:23
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους εναντίον πόλεων σε ολόκληρη την Ουκρανία νωρίς την Παρασκευή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους στις πρώτες αεροπορικές επιδρομές μεγάλης κλίμακας εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να εξαπολύσει αντεπίθεση για να προσπαθήσει να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Στην κεντρική πόλη Ούμαν, οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με την πυρκαγιά που μαίνεται σε πολυκατοικία που είχε πληγεί σε ανώτερο όροφο. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και εννέα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Ihor Taburets.

Στη νοτιοανατολική πόλη Ντνίπρο, ένας πύραυλος έπληξε ένα σπίτι, σκοτώνοντας ένα παιδί δύο ετών και μια γυναίκα 31 ετών, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Σεργί Λίσακ. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από την επίθεση.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι κατέρριψε 21 από τους 23 πυραύλους κρουζ που εκτόξευσε η Ρωσία.

«Αυτή η ρωσική τρομοκρατία πρέπει να λάβει μια δίκαιη απάντηση από την Ουκρανία και τον κόσμο», έγραψε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτηση στο Telegram μαζί με εικόνες από τα συντρίμμια. «Και θα το κάνει».

Δεν ήταν σαφές τι στόχευε η Ρωσία στις επιθέσεις της Παρασκευής, αν και πλήττει τακτικά πολιτικές υποδομές, ιδίως ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Το Κίεβο συγκλονίστηκε επίσης από εκρήξεις, ενώ αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μονάδες αεράμυνας κατέστρεψαν 11 πυραύλους και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πόλη Ουκράινκα νότια του Κιέβου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης μετά τα μεσάνυχτα στις κεντρικές πόλεις Κρεμεντσούκ και Πολτάβα και στο Μυκολαίβ στα νότια, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο πόλεμος φτάνει σε ένα κομβικό σημείο μετά από μια πολύμηνη ρωσική χειμερινή επίθεση που κέρδισε ελάχιστο έδαφος παρά τις πιο αιματηρές μάχες μέχρι στιγμής. Το Κίεβο ετοιμάζει αντεπίθεση χρησιμοποιώντας εκατοντάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα που έστειλε η Δύση.

Το επίκεντρο των μαχών είναι εδώ και μήνες η ανατολική πόλη Μπαχμούτ, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει τα υπόλοιπα τμήματα της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς που δεν κατέχει ακόμη.

Η Ρωσία κατέχει μια έκταση σε όλη τη νότια και νοτιοανατολική Ουκρανία και κατέλαβε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.

Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3