ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επίθεση σε ρωσικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Επίθεση σε ρωσικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2023, 13:22
ΚΟΣΜΟΣ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) επιτέθηκαν σε ρωσική ναυτική βάση κοντά στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, σημαντικό κόμβο για τις ρωσικές εξαγωγές, νωρίς την Παρασκευή και καταστράφηκαν από ρωσικά πολεμικά πλοία.

Η επίθεση προκάλεσε την προσωρινή παύση στις δραστηριότητες των πλοίων στο λιμάνι, σύμφωνα με την κοινοπραξία Caspian Pipeline Consortium που διαχειρίζεται εκεί τερματικό σταθμό πετρελαίου.

Η κοινοπραξία αγωγών της Κασπίας είναι ο κύριος εξαγωγέας του αργού του Καζακστάν.

Ρώσοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις και πυροβολισμούς κοντά στο Νοβοροσίσκ το πρωί της Παρασκευής.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Νοβοροσίσκ επιβεβαίωσαν τις αναφορές για εκρήξεις και ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Το λιμάνι είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι συγκρούσεις στη Μαύρη Θάλασσα και στα παρακείμενα λιμάνια έχουν κλιμακωθεί από τότε που η Ρωσία αρνήθηκε τον περασμένο μήνα να παρατείνει μια συμφωνία που επιτρέπει τις ασφαλείς εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια- ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι έχουν πλήξει αρκετές ουκρανικές λιμενικές εγκαταστάσεις και σιλό σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα ή κοντά σε αυτήν.

Η Ρωσία ανέφερε επίσης μια επίθεση από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πολεμικά της πλοία που συνόδευαν ένα πολιτικό σκάφος.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 10 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Κριμαία το πρωί της Παρασκευής και κατέστειλε άλλα τρία με ηλεκτρονικά αντίμετρα, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επικαλούμενο το TASS.


Τι λένε οι Ουκρανοί

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας ισχυρίστηκαν ότι έθεσαν εκτός λειτουργίας το πλοίο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Olenegorsky Gornyak, λέγοντας ότι έχει υποστεί σοβαρό ρήγμα και ότι επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να εκτελέσει πολεμικές αποστολές.

Το Reuters αναφέρει ότι πηγή των μυστικών υπηρεσιών του είπε ότι η επίθεση με θαλάσσιο μη επανδρωμένο σκάφος πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας και το ναυτικό της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back