ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Διπλωματικές και στρατιωτικές μάχες

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Διπλωματικές και στρατιωτικές μάχες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2022, 10:16
ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ ο πόλεμος έκλεισε σήμερα τρεις εβδομάδες, συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, χωρίς πάντως να διαφαίνεται κάποια ουσιαστική συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε σε μήνυμά του ότι «οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές», αλλά προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.

«Το έργο είναι δύσκολο και στην παρούσα κατάσταση το γεγονός και μόνο ότι συνεχίζονται είναι πιθανόν θετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Δεν θέλουμε να κάνουμε προβλέψεις. Περιμένουμε αποτελέσματα».

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων:


Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ δήλωσε χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη, για τρίτη συνεχή μέρα.

Χτες στο μεταξύ επιβλήθηκε 36ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο, ενώ οι Ρώσοι βομβάρδισαν το αεροδρόμιο του Ντνίπρο.

Αντίστοιχα, οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να βομβάρδισαν το κέντρο του Ντονέτσκ, σκοτώνοντας 20 άτομα. Η Ουκρανία το αρνήθηκε, λέγοντας ότι ήταν ρώσικη προβοκάτσια. Ωστόσο, το Ντονέτσκ έχει υποστεί επιθέσεις και βομβαρδισμούς τα τελευταία 8 χρόνια που μαίνεται ο πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία.

Χτες επίσης ξεκίνησε η προσπάθεια απεγκλωβισμού του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του προσωπικού της αποστολής του ΟΑΣΕ στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back