Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αναζητώντας μια «δίκαιη ειρήνη» στην Κίνα

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Αναζητώντας μια «δίκαιη ειρήνη» στην Κίνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/07/2024, 22:12
ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας έφτασε στην Κίνα την Τρίτη για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι για τους τρόπους επίτευξης μιας «δίκαιης ειρήνης» στον πόλεμο με τη Ρωσία και επίσης για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, όπως δήλωσε.

Η επίσκεψη του Ντμίτρο Κουλέμπα είναι η πρώτη από υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, την οποία η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δεν έχει καταδικάσει δημοσίως.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι θα διεξαγάγει «εκτεταμένες, λεπτομερείς, ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» με τον Κινέζο ομόλογό του, αλλά δεν είπε πότε θα γίνουν οι συνομιλίες. Ο ίδιος δήλωσε νωρίτερα ότι το ταξίδι του θα συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη.

«Πρέπει να αποφύγουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ των ειρηνευτικών σχεδίων. Είναι πολύ σημαντικό το Κίεβο και το Πεκίνο να διεξάγουν άμεσο διάλογο», έγραψε σε δήλωσή του στο Instagram, ανακοινώνοντας την άφιξή του στην Κίνα.

Διάφορες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες έχουν εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες εν όψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, οι οποίες θα μπορούσαν να δουν την επιστροφή στον Λευκό Οίκο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει να διακόψει τις ζωτικής σημασίας ροές βοήθειας προς την Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας.

Το Κίεβο πιέζει για τη διεξαγωγή μιας δεύτερης διεθνούς συνόδου κορυφής αργότερα φέτος για να προωθήσει το όραμά του για την ειρήνη μετά την αρχική συνάντηση στην Ελβετία τον Ιούνιο, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο, αλλά όχι από τη Ρωσία ή την Κίνα.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θα ήθελε η δεύτερη σύνοδος κορυφής να φιλοξενηθεί από μια χώρα του «Παγκόσμιου Νότου» και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμμετάσχει. Το Κίεβο δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε να δει την Κίνα να διαδραματίζει πιο ενεργό ρόλο στον τερματισμό του πολέμου.

Η Κίνα και η Βραζιλία δημοσίευσαν τον Μάιο μια κοινή ειρηνευτική πρόταση έξι σημείων, λέγοντας ότι υποστηρίζουν τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης την οποία θα αναγνώριζαν και οι δύο πλευρές του πολέμου.

Η Κίνα κήρυξε μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια" με τη Ρωσία το 2022, λίγες ημέρες πριν από την εισβολή, και βοήθησε τη Ρωσία να κρατήσει την οικονομία της όρθια. Η Κίνα λέει ότι οι δεσμοί της με τη Ρωσία οικοδομούνται στη βάση της μη συμμαχίας και δεν στοχεύουν σε κανένα τρίτο μέρος.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back