ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αλληλοκατηγορίες για την επίθεση στο Κρεμλίνο

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Αλληλοκατηγορίες για την επίθεση στο Κρεμλίνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2023, 23:26
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν πίσω από την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο που είχε στόχο να σκοτώσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ οι δυνάμεις της Μόσχας εκτόξευσαν περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης σε ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να παράσχει στοιχεία, δήλωσε ότι η Ουκρανία ενήργησε κατόπιν αμερικανικών εντολών με την υποτιθέμενη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ακρόπολη του Κρεμλίνου τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο Πεσκόφ «απλώς λέει ψέματα» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε ενθάρρυναν ούτε επέτρεψαν στην Ουκρανία να χτυπήσει εκτός των συνόρων της. Πρόσθεσε ότι δεν ήταν ακόμη σαφές τι είχε συμβεί στο Κρεμλίνο.

Το Κίεβο αρνήθηκε επίσης την εμπλοκή του στο περιστατικό, το οποίο ακολούθησε μια σειρά εκρήξεων την περασμένη εβδομάδα με στόχο εμπορικά τρένα και αποθήκες πετρελαίου στη δυτική Ρωσία και τη Ρωσικά ελεγχόμενη Κριμαία. Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία και για αυτές τις επιθέσεις.

«Οι προσπάθειες να αποκηρυχθεί αυτή (η επίθεση στο Κρεμλίνο), τόσο στο Κίεβο όσο και στην Ουάσινγκτον, είναι, φυσικά, απολύτως γελοίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες, για τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν λαμβάνονται στο Κίεβο αλλά στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η φερόμενη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος «δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη» και δείχνει ότι το Κίεβο δεν έχει καμία επιθυμία να τερματίσει τον 15μηνο πόλεμο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Ρωσία κατηγορεί όλο και περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συμμετέχουν άμεσα στον πόλεμο, με πρόθεση να προκαλέσουν μια «στρατηγική ήττα» στη Μόσχα. Η Ουάσινγκτον το αρνείται, λέγοντας ότι εξοπλίζει το Κίεβο για να αμυνθεί και να ανακτήσει εδάφη που κατέλαβε παράνομα η Μόσχα.

Νωρίτερα, η Ρωσία εκτόξευσε 24 πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ουκρανίας, πλήττοντας το Κίεβο για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες και πλήττοντας επίσης μια πανεπιστημιούπολη στην πόλη Οδησσός της Μαύρης Θάλασσας. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Η διοίκηση του Κιέβου δήλωσε ότι η Ρωσία είχε πιθανώς εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά ότι όλα καταρρίφθηκαν.

«Οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο Κίεβο χρησιμοποιώντας πυρομαχικά και πυραύλους Σαχέντ που παραμονεύουν, πιθανότατα βαλλιστικού τύπου», ανέφερε.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι δύσκολο να καταρριφθούν και η κατάρριψή τους θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε εναντίον τους εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας που προμηθεύεται η Δύση.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Ostorozhno Novosti

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back