ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Όχι στο voucher»

Εικόνα του άρθρου «Όχι στο voucher»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2018, 16:22
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Διαφωνούν οι οπτικοί-οπτομέτρες των Ιωαννίνων με το νέο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση και ουσιαστικά επιβάλει το voucher για την πληρωμή γυαλιών οράσεως. Όπως τονίζει το νομαρχιακό τμήμα του συλλόγου, η διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι το ταμείο (ΕΟΠΥΥ-ΕΦΚΑ) οφείλει χρήματα από το 2011 και ότι ενώ θα λαμβάνουν εγγυητικά έγγραφα, οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν κανονικά το εμπόρευμα και τη φορολογία (με το «πραγματικό χρήμα» να καθυστερεί).

Επίσης, τονίζουν ότι δεν θα εισπράττουν το ποσό του voucher αλλά λιγότερο, λόγω της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, την ώρα όμως θα κόβουν τιμολόγιο για όλο το ποσό. «Δεν υπάρχει πλέον, μετά από 8 χρόνια άγριας λιτότητας, ρευστότητα στις επιχειρήσεις μας για να χρηματοδοτήσουμε τον ΕΟΠΥΥ για αδιόρατο χρονικό διάστημα. Συνάδελφοι οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση δεν θα μπορούν να εισπράττουν και οι επιχειρήσεις τους καταδικάζονται σε κλείσιμο» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι οπτικοί και καταλήγουν: «Κατ’ ουσίαν δεν μειώνεται η γραφειοκρατία προς τον ασφαλισμένο, αφού είναι υποχρεωμένος να συναλλάσσεται πάλι με τον ΕΟΠΥΥ (πιστοποιημένος οφθαλμίατρος, ελεγκτής ιατρός, κτλ)».

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να τους τιμωρήσει γιατί δεν υπέγραψαν τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και να τους βάλει «απέναντι» στους ασφαλισμένους «κάνοντας κοινωνική πολιτική ανέξοδα με τα δικά μας χρήματα», αλλά και περιορίζοντας «τις μικρές επιχειρήσεις και παράλληλα να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία».

Αναφέρουν ακόμα το θέμα της πιστοποίησης, αλλά ταυτόχρονα την ελεύθερη πώληση οπτικών ειδών από καταστήματα εκτός οπτικών.

Ζητούν την άμεση καταβολή των οφειλομένων και κρατούν το παλιό καθεστώς πληρωμής μέχρι να «ολοκληρωθεί ο διάλογος με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ». Ζητούν τέλος «κατανόηση και στήριξη» από τους πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back