Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Όχι» στις εξορύξεις και από τα Γραμμενοχώρια

Εικόνα του άρθρου «Όχι» στις εξορύξεις και από τα Γραμμενοχώρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2023, 14:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άλλο ένα «όχι» στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο νομό Ιωαννίνων. Αυτή τη φορά από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Γραμμενοχωρίων Ιωαννίνων, η γενική συνέλευση του οποίου συνεδρίασε στο Γραμμένο για να συζητήσει το θέμα της ερευνητικής γεώτρησης στη Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε ότι είναι κάθετα αντίθετη στην έναρξη ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή. Ο Σύλλογος καλεί τον Δήμο Ζίτσας, που γνωμοδότησε θετικά (με οριακή πλειοψηφία) επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία δεν έχει συζητήσει ακόμα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να μην επιτρέψουν «να γίνει η περιοχή μας μια ‘έρημη χώρα’, μετατρέποντας την περιοχή τόσο σε μιας βιομηχανικής κλίμακας έργων ΑΠΕ όσο και εξορύξεων υδρογονανθράκων (ερευνητικών η μη), αναλογιζόμενοι το μέλλον των παιδιών μας και ολόκληρης της περιοχής». Παράλληλα καλεί τους κατοίκους να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση.

«Η αδειοδότηση για έρευνες υδρογονανθράκων, έρχεται σε πλήρη και άμεση αντίθεση με την προώθηση της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας που διατρανώνουν τόσο ο Δήμος Ζίτσας όσο και η Περιφέρεια και μάλιστα όταν η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής είναι αντίθετη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Σύλλογος επισημαίνει επίσης ότι, ακόμα κι αν πρόκειται για ερευνητική γεώτρηση, οι κίνδυνοι υφίστανται. Επικαλείται δε την ίδια τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όπου, όπως σημειώνει, γίνεται λόγος για επικίνδυνα απόβλητα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3