ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» στη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφώνων σε ΑΕ

Εικόνα του άρθρου «Όχι» στη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφώνων σε ΑΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2016, 12:55
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα κατηγορηματικό «όχι» φώναξαν οι δημοτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί στην μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρείες, που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι προβληματισμοί και οι τρόποι αντίδρασης στα σχέδια του υπουργείου συζητήθηκαν χθες Σάββατο 2 Ιουλίου 2016 στο Α’ Πανελλήνιο Συνέδριο των Δημοτικών ΜΜΕ στην Τρίπολη. Από την Ήπειρο συμμετείχαν τα δημοτικά ραδιόφωνα Ιωαννίνων και Πρέβεζας.

Οι σύνεδροι εξέδωσαν ομόφωνο ψήφισμα όπου τονίζεται «η ανάγκη της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας τους, αξιοποιώντας την 30χρονη εμπειρία που απέκτησαν, στην υπηρεσία των δημοτών και των πολιτών γενικότερα, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και κοινωνική ζωή, καθώς και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, με νηφαλιότητα, πλουραλισμό και αντικειμενικότητα».

Επίσης καλούν την κυβέρνηση «να αποσύρει από το υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο άρθρο 17, κάθε πρόβλεψη για μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε ανώνυμες εταιρείες, καθώς θα υπονομευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους και θα αποτελέσει την «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίησή τους» και απαιτούν «οι δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, να εξακολουθούν να λειτουργούν νόμιμα με το ίδιο νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία τους έως σήμερα. Παράλληλα, να δοθεί η δυνατότητα για την ίδρυση νέων δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού με αντικείμενο την λειτουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών».

Επιπλέον, με το ψήφισμα ζητείται να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από την υποχρέωση υποβολής οικονομικής προσφοράς κατά τη διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας. 

Επίσης να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, που έχουν μορφή ΝΠΙΔ, προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται άλλοτε ως φορείς του Δημοσίου και άλλοτε ως ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Και τέλος να καταργηθεί η πλήρης απαγόρευση προσλήψεων στις Ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και να ισχύει το ίδιο καθεστώς προσλήψεων, όπως και στις υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις.

Τρεις πρόεδροι Ενώσεων Συντακτών στο πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών ΜΜΕ. Από αριστερά Κυριάκος Κορτέσης, πρόεδρος ΕΣΗΕΠΗΝ, Θέμης Μπερεδήμας, πρόεδρος ΕΣΠΗΤ και Σταμάτης Νικολόπουλος, πρόεδρος ΕΣΗΕΑ


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Στις παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) κ. Κυριάκος Κορτέσης σημείωσε ότι «τα δημοτικά ραδιόφωνα προσφέρουν πραγματικό έργο υγιούς και αντικειμενικής ενημέρωσης. Πρέπει να διατηρηθούν. Όχι μόνο να παραμείνουν, αλλά να ισχυροποιηθούν. Να είναι έγκυρα, πλουραλιστικά. Όχι σε Ανώνυμες εταιρείες, τα δημοτικά ραδιόφωνα πρέπει να έχουν άμεση σχέση με τους δήμους».

Το δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων εκπροσώπησε ο δημοσιογράφος Χάρης Δάφλος, ο οποίος αφού εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αλλαγή επιχειρείται στα δημοτικά ραδιόφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών, πρότεινε και έγινε αποδεκτό, να δημιουργηθεί ένα κοινό συντονιστικό όργανο που θα εκπροσωπεί όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοφωνίας-τηλεόρασης για κοινά ζητήματα. Επίσης έθεσε το ζήτημα συνολικής αντιμετώπισης της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back