ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Όχι» σε πέντε σημεία για τους υδρογονάνθρακες

Εικόνα του άρθρου «Όχι» σε πέντε σημεία για τους υδρογονάνθρακες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2018, 02:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, δεν πείστηκε από τις διαδοχικές ημερίδες ενημέρωσης που έγιναν την περασμένη βδομάδα. «Υπεράριθμοι επιστήμονες, απεσταλμένοι του ΥΠΕΝ, προσπάθησαν με παρουσιάσεις συνεδριακού τύπου να πείσουν τους ντόπιους για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων» αναφέρει σχετικά, συμπληρώνοντας ότι αυτή η διαδικασία «απλά επιβεβαίωσε το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα» γύρω από το ζήτημα.

Η Πρωτοβουλία έχει πέντε σημεία στην ανακοίνωσή της.

  • Πρώτον, ότι διατηρεί τη διαφωνία της, ζητώντας να ανακληθεί η άδεια για έρευνες και να διακοπεί κάθε σχετική εργασία, γιατί όπως τονίζει «έχουν καταργηθεί τόσο η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (σ.σ. επικαλείται εδώ την τοποθέτηση του συντάκτη της κ. Καλιαμπάκου), όσο και το περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης). Αναφέρει ακόμα ότι η στρατηγική μελέτη δεν έχει «διαβουλευτεί» και ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ενόψει της εξόρυξης.
  • Δεύτερον, ζητάει γραπτή δέσμευση ότι δεν πρόκειται να γίνει εξόρυξη εντός ζωνών του δικτύου Natura. Σχετική δέσμευση υπάρχει, προφορικά όμως, από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη. Η Πρωτοβουλία διευκρινίζει ότι δεν συνιστά υποχώρηση αυτός ο όρος, αλλά ζητάει επιπρόσθετα ρητή απαγορευτική διάταξη.
  • Τρίτον, σχετικά με την υδραυλική ρωγμάτωση (το διαβόητο φράκινγκ) και την πυρόληση: Ζητούν την άμεση, νομοθετημένη απαγόρευση των συγκεκριμένων μεθόδων εξόρυξης, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.
  • Τέταρτον, ζητούν δράσεις και χρηματοδοτήσεις για την απεξάρτηση της Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα. «Θα πρέπει στο άμεσο μέλλον ο κάθε κτηνοτρόφος και πτηνοτρόφους της Πίνδου να έχει ένα φωτοβολταϊκό στην αποθήκη και το στάβλο του», περιγράφεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
  • Πέμπτο και τελευταίο: «Η βασική μας θέση παραμένει η απόλυτη άρνηση κάθε προοπτικής για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο». Ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και τη Βουλή να ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο που θα ακυρώνει ουσιαστικά τη συμφωνία με τις Repsol και Energean για τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης. Τέλος, καλούν τους πολίτες να υπογράψουν τη σχετική καμπάνια στο διαδίκτυο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back